Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Styrelse undlod at oplyse om advarsel mod overvågningseksport

Danske efterretningstjenester blev aldrig orienteret om britisk advarsel mod eksport af overvågningssoftware.

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev Udenrigsministeriet og de danske efterretningstjenester ikke underrettet om britisk advarsel mod overvågningssoftware.
Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev Udenrigsministeriet og de danske efterretningstjenester ikke underrettet om britisk advarsel mod overvågningssoftware.

En klar advarsel fra de britiske myndigheder, om at eksport af en avanceret overvågningssoftware til De Forenede Arabiske Emirater kunne være til skade for national sikkerhed, nåede aldrig frem til de danske efterretningstjenester.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

»Afslutningsvis kan styrelsen oplyse, at dialogen med de britiske eksportkontrolmyndigheder ikke blev videreformidlet til Udenrigsministeriet og de to efterretningstjenester,« skriver ministeren på baggrund af oplysninger fra Erhvervsstyrelsen.

Det skriver Information.

Den manglende orientering af efterretningstjenesterne undrer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft,« siger han til Information.

»Det drejer sig jo i princippet om rigets sikkerhed.«

Sagen går tilbage til 2015. Her søgte den britiske våbengigant BAE Systems danske datterselskab tilladelse hos Erhvervsstyrelsen til at eksportere et stykke software, som er designet til at bryde eller omgå kryptering.

De britiske eksportmyndigheder understregede i en e-mail til Erhvervsstyrelsen, at de »ville nægte eksport af denne kryptoanalysesoftware«. Det var som følge af bekymring for, at det kunne skade Storbritanniens eller allierede landes nationale sikkerhed.

Men Danmark valgte at udstede tilladelsen alligevel.

Når Erhvervsstyrelsen ikke orienterede de danske efterretningstjenester om den britiske bekymring, skyldes det ifølge erhvervsministerens svar til Folketinget, at man allerede havde hørt FE og PET om sagen - inden de britiske myndigheder kom på banen - og at de ikke havde haft indvendinger mod eksporten.

Desuden hæfter Erhvervsstyrelsen sig ved, at de britiske myndigheder ikke fremsatte en formel begæring, om at Danmark skulle undlade at give tilladelse til eksporten, men nøjedes med at sige, at de ikke selv ville have tilladt det.

Hverken PET eller FE vil kommentere sagen over for Information.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.