Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Studerende stejler over Kvalitetsudvalgets job-forslag

Det vil give en mere usikker karriere og kaste flere ud i arbejdsløshed, hvis Kvalitetsudvalgets anbefaling gennemføres, så flere studerende skal i arbejde, før de tager kandidaten, lyder det fra de studerende selv.

Selvom arbejdserfaring er en god ting at have på CVet for studerende, er Danske Studerendes Fællesråd ikke fan af Kvalitetsudvalgets forslag om, at flere studerende skal direkte ud på arbejdsmarkedet, før de får adgang til kandidatuddannelsen.

»Det er en helt absurd idé, at det skulle være en fordel, at folk uddanner sig mindre. Konsekvenserne bliver, at studerende får et markant mere usikkert arbejdsliv. Det er på kandidaten, du får den faglige dybde, der klæder dig på til et langt arbejdsliv,« siger Jakob L. Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, og tilføjer:

»Man vil stå uden ballast på et arbejdsmarked, der i forvejen bliver mere og mere usikkert. Jeg tror, vi kommer til at se studerende, der i højere grad vil være i løsansættelser og blive fyret i højere grad.«

Hans reaktion kommer efter, at det såkaldte Kvalitetsudvalg torsdag har fremlagt sin slutrapport med anbefalinger til ændringer i det danske uddannelsessystem. Den første anbefaling lyder, at studerende ikke automatisk skal have adgang til kandidaten, men at der skal stilles faglige adgangskrav, så flere vil prøve kræfter med arbejdsmarkedet direkte efter bacheloren.

Men de studerende har et andet forslag:

»Jeg synes ikke, man skal tvinges ud på arbejdsmarkedet og have frataget sin ret til at læse kandidaten. Vi foreslår i stedet et udvidet retskrav på fem år, så man har muligheden for at prøve et job af, før man tager kandidaten,« siger Jakob L. Ruggaard med henvisning til, at retskravet i dag tillader bachelorstuderende at gå direkte videre på kandidaten umiddelbart efter deres eksamen.

»Vi skal sikre, at ingen studerende ender i en blindgyde, hvor de hverken kan finde et relevant arbejde eller komme ind på kandidaten. Forslaget vil betyde, at mange studerende kommer ud med en halv uddannelse til et arbejdsmarked, der slet ikke har noget ønske om at ansætte dem. Det kan vi se fra udenlandske bachelorarbejdsmarkeder, der er ekstremt rå,« siger de studerendes formand.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.