Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Studerende: Nej til fokus på nyuddannedes jobsucces

Det er en faglighed i top, der i sidste ende kommer til at sikre nyuddannede beskæftigelse, siger studerende.

Foruden de nyuddannedes beskæftigelse, foreslår regeringen at uddannelsesinstitutionernes økonomi skal være afhængig af, om de studerende kommer hurtigt igennem studiet. Free
Foruden de nyuddannedes beskæftigelse, foreslår regeringen at uddannelsesinstitutionernes økonomi skal være afhængig af, om de studerende kommer hurtigt igennem studiet. Free

Uddannelsesinstitutionernes økonomi skal fremover være afhængig af, at der ikke går for længe, før dimittender kommer i job efter endt eksamen.

Det er en del af regeringens udspil om et nyt bevillingssystem til de videregående uddannelser. Men det bekymrer de studerende.

- Beskæftigelse skal ikke reguleres gennem uddannelsespolitikken, siger Sana Sahin Doost, som er forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd.

- Det skyldes, at der er en masse usikkerheder, når det kommer til beskæftigelse, som uddannelsesinstitutionerne ikke har nogen indflydelse på.

Hun nævner eksempelvis konjunkturer, men også virksomhedernes villighed til at ansætte nyuddannede.

- Man skal sikre, at kernefagligheden er i top. Det er jo det, der kommer til at sikre os beskæftigelse, siger hun.

Foruden de nyuddannedes beskæftigelse foreslår regeringen, at uddannelsesinstitutionernes økonomi skal afgøres af, om de studerende kommer hurtigt igennem studiet.

Den nye model indfører blandt andet et såkaldt kvalitets- og resultattilskud, som skal udgøre ti procent af det samlede beløb, som universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier får.

I 2016 lød det på omkring 13 milliarder kroner i alt.

De fulde 10 procent bliver kun udbetalt, hvis de studerende ikke er mere end tre måneder forsinket på både bachelor- og kandidatniveau.

Og hvis dimittendernes ledighed ikke er højere end den erhvervsaktive del af befolkningen generelt.

Modsat de studerende mener Dansk Erhverv, at et beskæftigelsesparameter er positivt.

- Det har vi været fortalere for længe, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Mette Fjord Sørensen.

- Som det har været ind til nu, har uddannelserne ikke haft nogen tilskyndelse til at tænke hverken kvalitet eller hvorvidt de studerende kan få et job bagefter. Det får de med den her model, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.