Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Strid om udlevering af fanger topper dagen før deadline

En udvidet mission mod IS ventes at blive stemt igennem Folketinget med radikal støtte trods fangestrid.

Dagen før Folketinget ventes at vedtage at udvide militærindsatsen mod Islamisk Stat, arbejder regeringen fortsat på at opnå en overdragelsesaftale med Irak, så Danmark kan få vished for fangers sikkerhed, hvis de bliver overdraget.

I et svar til Nikolaj Villumsen (EL) skriver forsvarsminister Peter Christensen (V), at overdragelse af en fange til irakiske myndigheder som udgangspunkt skal ske efter indgåelse af en aftale.

- En sådan aftale vil blandt andet skulle indeholde fornødne garantier for, at den frihedsberøvede person behandles humant, og at en eventuel dødsstraf ikke eksekveres, skriver forsvarsministeren, som dog ikke vil udelukke følgende scenarie:

- Danmark kan blive sat i en situation, hvor overdragelse af en frihedsberøvet person til Irak vil finde sted uden indgåelse af en aftale, for eksempel hvis irakiske sikkerhedsstyrker kræver en dansk frihedsberøvet person udleveret som følge af personens handlinger mod den irakiske stat.

De Radikale har tidligere sået tvivl om, hvorvidt partiet ville støtte forslaget om at øge indsatsen mod den militante bevægelse til også at gælde i Syrien, men partiet stemmer for, fastslår forsvarsordfører Martin Lidegaard.

Det springende punkt har blandt andet været en militærmanual for soldaterne og en tværministeriel taskforce eller arbejdsgruppe, som har det endelige ansvar for, hvad der skal ske med fangerne.

Udgangspunktet er, at man overhovedet ikke skal tage fanger, lyder det.

- Hvis man ikke kan undgå det, skal man sætte dem fri så hurtigt som muligt. Hvis man af en eller anden grund kommer i den ekstreme situation, at man ikke kan sætte dem fri, fordi de udgør en sikkerhedsrisiko, så må man kontakte en taskforce herhjemme.

- Man kan ikke i den yderste absurde situation garantere, at man ikke kommer i denne situation. Min indstilling er, at det er afgørende, at der er åbenhed, og at det politiske ansvar kan placeres, siger Martin Lidegaard.

Som ventet bliver det dog uden støtte fra Enhedslisten.

- Vi har nu en situation, hvor det står helt klart, at man vil udlevere fanger til de irakiske myndigheder uden at have en aftale om, at de ikke vil blive torteret eller henrettet.

- Regeringen har fremlagt en klokkeklar opskrift på en forfejlet krig, og det kan Enhedslisten på ingen måde støtte, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.