Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stribevis af lokalpolitikere hopper væk fra deres parti

I 20 af landets byråd har mindst tre af de folkevalgte forladt det parti, de blev stemt ind for ved valget.

Stribevis af lokalpolitikere hopper væk fra deres parti (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)
Stribevis af lokalpolitikere hopper væk fra deres parti (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Til november går danskerne til kommunalvalg, og mange vil ikke mindst kigge på partibogstaverne, inden krydset bliver sat.

Men når først kandidaterne er valgt ind, vil en stor del af dem bytte partiet ud med et andet. Det er i hvert fald, hvad der er sket siden det seneste kommunalvalg i 2013. Det skriver Jyllands-Posten.

148 af landets omkring 2500 kommunalbestyrelsesmedlemmer er hoppet væk fra det parti, som de blev stemt ind for, viser svar fra samtlige landets kommuner.

Blot en tredjedel af landets byråd har i dag samme partisammensætning som på valgnatten. I 20 af landets 98 byråd har tre eller flere af de folkevalgte forladt det parti, som de blev valgt for.

Det er et demokratisk problem, at så mange lokalpolitikere har skiftet parti, forklarer Jørgen Elklit, professor ved Aarhus Universitet.

»Det parti, som man stemmer på, står svagere, når det ikke længere har den mandatmæssige styrke, som det blev sat ind med«, siger han til Jyllands-Posten.

Han vurderer, at en god andel partiskift kan forklares med »personlige ambitioner«.

I Stevns har fire byrådspolitikere skiftet parti siden valget - herunder borgmester Mogens Haugaard Nielsen. Han forlod Venstre for at blive løsgænger. I praksis betyder det, at byrådet er handlingslammet.

»Jeg prøver at strikke beslutninger sammen som et kludetæppe, men jeg har ikke en strategi,« siger han.

I Randers har der været to partihoppere - begge er skiftet fra S til V. Én af afhopperne er Ole Skiffard, og hans beslutning tippede magtbalancen i byrådet.

Siden har V og DF kunnet mønstre et flertal alene, og det blev brugt ved de seneste budgetforhandlinger.

»Jeg er bare skabspolitiker og ville væk fra Socialdemokratiet på grund af uærlighed«, siger Ole Skiffard til Jyllands-Posten.

»Jeg kunne være blevet løsgænger, men jeg er brugsmand og har 45-50 arbejdstimer, så det har jeg ikke tid til. Så kunne jeg have meldt mig ud, men den ære skulle de ikke have, « siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.