Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stort flertal: Borgmestre skal kunne væltes

Danskerne vil give byrådet magten til at smide en borgmester på porten, hvis han eller hun for eksempel har forbrudt sig mod reglerne.

Den 31-årige Thomas Banke oplyser på et pressemøde torsdag d.10. januar 2013, at han trækker sig som borgmester i Fredericia.
Den 31-årige Thomas Banke oplyser på et pressemøde torsdag d.10. januar 2013, at han trækker sig som borgmester i Fredericia.

Thomas Banke (V) afleverede selv borgmesterkæden efter moderat pres fra medier og landsformand Lars Løkke Rasmussen (V). Han kunne have været blevet siddende på borgmesterposten, hvis han havde været stædig nok.

Men sådan skal det ikke være, mener befolkningen. 90 procent af danskerne siger i en meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, ja til, at et byråd skal have mulighed for at vælte en borgmester, hvis det af den ene eller anden grund ikke har tillid til kommunens politiske chef.

Kun syv procent af de adspurgte mener ikke, at byrådet skal kunne vælte en borgmester.

Lars Løkke Rasmussen sagde torsdag formiddag, at Venstre er klar til at se på en ændring af reglerne, så en borgmester ikke »kan gemme sig bag nogle styrelsesregler«, da en borgmester ikke bør kunne blive siddende på en tillidspost, hvis tilliden i byrådet er væk.

Og indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) er enig i, at man skal kunne komme af med en borgmester og har derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med en bedre definition af, hvad det er, der skal til, før en borgmester kan afsættes.

Kommunernes Landsforening (KL) er ikke lige så klare i spyttet, men er »ikke afvisende« over for at kigge på reglerne.

- Men det er meget vigtigt, at man ikke går i selvsving, fordi der er en enkeltstående sag, man kan hænge sin hat på, siger KL-formand Erik Nielsen (S), der er borgmester i Rødovre, med henvisning til Banke-sagen fra Fredericia.

Mens der er enighed om, at borgmestre skal kunne afsættes, så er befolkningen lidt mere splittet i spørgsmålet om, hvad der skal til, før byrådsmedlemmerne kan afsætte en borgmester.

42 procent mener, at et flertal i byrådet er nok, mens 48 procent mener, at trefjerdedele af byrådsmedlemmerne skal være enige, før borgmesteren kan sparkes ud.

Video: Se interview med Thomas Banke

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.