Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storstilet asylstramning har kun ramt 59 flygtninge

Siden februar er asylansøgere i 59 tilfælde blevet ramt af regeringens stramning af asylreglerne. Det er mindre end hver tyvende.

Regeringens kontroversielle asylstramning viser sig nu at ramme et ganske begrænset antal asylansøgere.

Fra 20. februar til 9. april i år har Udlændingestyrelsen således meddelt i alt 1.606 opholdstilladelser til asylansøgere efter udlændingelovens paragraf 7. Af dem fik 59 personer den såkaldte »midlertidige beskyttelsesstatus,« som var regeringens nye kategori i asylsystemet.

Dermed rammer stramningen under fire procent af de asylansøgere, som kommer til Danmark.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Asylstramningerne betyder, at flygtninge, der ikke er individuelt forfulgt i hjemlandet, men i dag alene opnår beskyttelsesstatus på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet - som eksempelvis borgerkrigen i Syrien - nu kun vil få en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Som udgangspunkt skal personer på midlertidig opholdstilladelse have fornyet deres beskyttelsesstatus efter et år i landet og herefter hvert andet år. De flygtninge, der blot opnår midlertidig opholdstilladelse, mister samtidig en række rettigheder.

Mette Frederiksen betoner, at der fortsat er tale om en stramning, og henviser til, at man også skal forholde sig til opholdsgrundlag og indrejsetal:

»Der er sket et meget markant fald i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark - også sammenlignet med vores nabolande,« siger hun.

Under behandlingen af regeringens lovforslag i efteråret blev tilstrømningen af asylansøgere heftigt debatteret, og både de borgerlige partier og regeringen foreslog hver især stramninger. Venstres Karsten Lauritzen er da heller ikke imponeret over de nye tal:

»Regeringens stramninger af asylpolitikken, som man kan se overalt på busskure og busser, rammer 3,5-4 procent. Det synes jeg ikke, er voldsomt imponerende, og det bekræfter mig i, at det var korrekt, da vi i Venstre sagde, at der var tale om en mikrostramning.«

Af de 59 personer, der har fået midlertidig beskyttelsesstatus, er 26 syriske statsborgere, mens 33 er statsløse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.