Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støtteparti i oprør over kontanthjælpsreform

Enhedslisten skærper retorikken efter endnu en skuffelse fra regeringens side. Også internt i regeringspartierne er der utilfredshed over udspillet om en ny kontanthjælpsreform.

En ny kontanthjælpsreform skal ifølge regeringen sikre, at unge ikke spilder deres liv på passiv forsørgelse og i stedet tager en uddannelse.

Sådan bliver reformudspillets ånd dog langt fra opfattet hos støttepartiet Enhedslisten, der møder udspillet med højlydt kritik. Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) betegner den lave uddannelsesstøtte til unge kontanthjælpsmodtage som en ny fattigdomsydelse, mens familieordfører Rosa Lund (Ø) beskylder regering for at lancere et »frontalangreb« på børnefamilier, der er ramt af ledighed.

»Det er en sort dag for regeringen. Stik imod valgløfterne og stik imod hensigterne i regeringsgrundlaget vil man nu øge uligheden og gøre tusinder af arbejdsløse fattigere. Sammen med regeringen afskaffede vi sidste år fattigdomsydelserne. Nu indfører regeringen en ny fattigdomsydelse, der særligt vil ramme unge forsørgere og deres børn,« siger Christian Juhl.

Også i regeringspartiernes egne baglande rumler utilfredsheden.

Især SFere tyr til de sociale medier for at protestere mod, hvad der betegnes som »blå« politik fra regeringens side, og på Facebook har to by- og regionsrådskandidater fra SF startet en underskriftsindsamling for at få partiet til at træde ud af regeringen.

»Vi havde håbet på, at en Annette Vilhelmsen (partiformand, red.) kunne gøre noget anderledes, og ja hun har været meget ude til medlemmer, men hver eneste gang, der kommer kritik i deres retning, lukker de ørene, kan ikke forklare eller undlader at svare,« skriver en af de utilfredse SF-kandidater, Tenna Vebert Birk, på sin Facebook-profil.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, har regeringen gjort sig skyldig i katastrofal dårlig timing ved at lade nyheden om den forestående lettelse i selskabsskatten slippe ud aftenen før lanceringen af kontanthjælpsreformen.

»Det er en fuldtonet katastrofe for hele regeringen, at reformen er druknet i selskabsskatten. Nu får kritikerne mulighed for at sige, at kontanthjælpsmodtagerne skal betale for skattelettelser til erhvervslivet, og den kobling er uacceptabel for baglandet,« siger han.

Thomas Larsen noterer sig dog, at kritikken fra især de socialdemokratiske græsrødder har været begrænset, mens fagbevægelsen - minus FOA - har rost reformudspillet.

LO-sekretær Marie-Louise Knuppert glæder sig over satsningen på uddannelse.

»Vi skal væk fra passiv forsørgelse og i stedet fokusere på en aktiv indsats. Især når det kommer til vores unge mennesker. Vi skal sikre os, at så mange unge som muligt får en kompetencegivende uddannelse, såfremt de er i stand til det. Det vil sikre dem en fremtid i beskæftigelse,« siger hun.

På den borgerlige fløj og blandt arbejdsgiverne kritiserer man udspillet for ikke at være vidtrækkende nok.

»Det er bekymrende, at regeringen lægger op til, at unge, der ikke vurderes til at være uddannelsesparate, kan opnå en højere ydelse. Vi må aldrig tilskynde unge mennesker til at fokusere på deres problemer i stedet for at fokusere på deres styrker,« siger direktør Jørgen Neergaard Larsen fra DA.s

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.