Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støjberg ser langt flest ulemper ved flygtningelandsbyer

Integrationsministeren er især bekymret over integrationsindsatsen i de foreslåede flygtningelandsbyer. Men regeringen er klar til at se på det.

Idéen om flygtningelandsbyer er bestemt ikke opstået på Inger Støjbergs (V) ministerkontor.

Udlændinge- og integrationsministeren ser mange risici i forslaget fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Konservative.

»Jeg må sige, at umiddelbart synes jeg, at der er flest ulemper - og faktisk også langt flere end fordele. Men jeg er også klar til at lade mig overbevise,« siger ministeren til Ritzau.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Konservative tvinger regeringen til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer.

Det skal ske inden 1. marts, og Støjberg lover at arbejde loyalt ud fra flertallets beslutning.

»Nu får vi kigget på det, og der er jo meget stor forskel på Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis syn på det her. Det er noget af det, vi skal have opklaret.

»Men jeg vil arbejde loyalt ud fra den folketingsbeslutning, der bliver truffet - og det er, at vi skal have et ordentligt beslutningsgrundlag.«

Ministeren hentyder til, at DF argumenterer for, at flygtningene skal blive i landsbyerne, mens Socialdemokraterne ønsker åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund.

På det punkt hælder regeringen mest til den socialdemokratiske model.

»Det væsentlige er at se på, om de mennesker, der skal bo i flygtningelandsbyerne, også kommer til at bidrage til det danske samfund. Hvis flygtningelandsbyerne bliver en hæmsko for det, er det åbenlyst ikke en god idé,« siger Inger Støjberg.

Hun er bekymret for, om landsbyerne kommer til at bidrage positivt til integrationen.

»Jeg er i tvivl, om man reelt får flere ud på arbejdsmarkedet ved at oprette flygtningelandsbyer. Men lad os nu fået et ordentligt beslutningsgrundlag. Det synes jeg, man skylder.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har onsdag åbnet for, at flygtningene godt kan komme til at arbejde uden for flygtningelandsbyerne. Men han vil ikke bakke op om en egentlig integrationsindsats i flygtningelandsbyerne.

Spørgsmålet om flygtningelandsbyer er på dagsordenen onsdag eftermiddag i Folketingssalen ved en hasteforespørgselsdebat indkaldt af Dansk Folkeparti.

Her understreger Inger Støjberg, at flygtningelandsbyer ikke i hendes optik er den optimale løsning, men hun gør det klart, at regeringen er klar til at se på det.

»Overvejelser om etableringen af flygtningelandsbyer skal ske på et gennemarbejdet grundlag. Derfor er vi selvfølgelig også indstillet på at se på, om det er én mulighed blandt flere, som kan hjælpe kommunerne,« siger ministeren og slår fast:

»Jeg vil dog endnu engang understrege, at den bedste måde, vi kan hjælpe kommunerne i gang med arbejdet, er ved at reducere tilstrømningen af asylansøgere til Danmark, og derfor har regeringen også gennemført en lang række initiativer for netop at gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark,« siger hun.

Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Konservative ønsker følgende forslag vedtaget af Folketinget:

»Folketinget pålægger regeringen inden 1. marts at fremlægge konkret beslutningsforslag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer til aflastning for kommunerne. beslutningsforslaget skal indeholde en vurdering af de økonomiske og integrationsmæssige konsekvenser heraf,« sagde DFs Martin Henriksen fra talerstolen onsdag.

Venstre støtter vedtagelsesteksten, sagde Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), senere i debatten i Folketinget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.