Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støjberg: Derfor vil jeg ikke lægge omstridt mail frem

En mail kan måske afgøre, om Inger Støjberg blev advaret om omstridt instruks. Men den bliver ikke lagt frem.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser af hensyn til ministeriets interne proces at give indsigt i en central mail om hendes ulovlige instruks om at adskille unge ægtepar på landets asylcentre. Scanpix/Liselotte Sabroe
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser af hensyn til ministeriets interne proces at give indsigt i en central mail om hendes ulovlige instruks om at adskille unge ægtepar på landets asylcentre. Scanpix/Liselotte Sabroe

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er helt klar i mælet: Hun blev ikke advaret hverken mundtligt eller skriftligt, før hun sidste år udsendte instruks om at adskille mindreårige gifte asylansøgere fra deres mænd.

Siden er det blevet fastslået, at instruksen var ulovlig. Spørgsmålet er nu, om Inger Støjberg blev advaret, før hun udsendte instruksen.

Ifølge Politiken skulle mailen indeholde en advarsel til ministeren. Det afviser Inger Støjberg, men hun vil alligevel ikke lægge mailen frem.

På et samråd torsdag på Christiansborg forklarer Støjberg sin beslutning sådan:

»Af principielle grunde vil jeg ikke udlevere de interne mails, der blev sendt.«

Ministeren henviser til hensynet til ministeriets interne proces.

»Det kan ikke være sådan, at fordi en avis skriver nogle forkerte ting, så skal ministerium og myndigheder forpligtes til at lægge alle mulige ting frem,« siger Inger Støjberg.

Mailen blev sendt 9. februar 2016 - dagen før, at Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse, hvori hun udtalte, at ingen asylansøgere under 18 år måtte bo sammen med en ægtefælle eller samlever.

Pressemeddelelsen blev noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet havde skrevet under.

»På det tidspunkt, hvor vi arbejdede med pressemeddelelsen, har dokumentet ikke karakter af en instruks,« siger Støjberg under samrådet:

»Og derfor blev der selvsagt heller ikke foretaget en juridisk vurdering af, om pressemeddelelsen efter sin ordlyd ville være lovlig, hvis den efterfølgende skulle læses som en instruks over for Udlændingestyrelsen.«

»Derfor drøftede jeg heller ikke med mine embedsmænd, om pressemeddelelsen med min politiske tilkendegivelse ville være ulovlig,« siger Inger Støjberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.