Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Statsledere bliver væk fra Nobel-uddeling

Flere af de europæiske statsledere er fraværende, når EU får Nobels fredspris. DFs Morten Messerschmidt opfordrer statsminister Helle Thorning-Schmidt til at boykotte ceremonien.

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, deltager i en anden Nobel-ceremoni i Stockholm og er derfor ikke til stede, når EU får Nobels fredspris.
Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, deltager i en anden Nobel-ceremoni i Stockholm og er derfor ikke til stede, når EU får Nobels fredspris.

10. december får EU overrakt Nobels fredspris, men ikke alle de europæiske statsledere vil deltage i ceremonien i Oslo. Mindst seks statsledere blive væk fra overrækkelsen, oplyser Nobel Instituttets leder, Geir Lundestad, til EUobserver, men han vil ikke sætte navne på de seks.

Ifølge netavisens oplysninger drejer det sig blandt andre om den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, der deltager i en anden Nobel-ceremoni i Stockholm. Også Storbritanniens premierminister, David Cameron, og Tjekkiets præsident, Vaclav Klaus, bliver væk, og det er værd at notere sig, at det er tale om to markante euroskeptikere.

Geir Lundestad vil ikke kommentere, hvorvidt der er tale om en boykot fra statslederne.

- Det er op til dem selv at forklare, hvorfor de ikke kommer, siger Lundestad til EUobserver.

Beslutningen om at tildele EU fredsprisen er blevet mødt med stærk kritik. Senest har en række tidligere fredspris-modtagere protesteret over årets modtager.

- EU er tydeligvis ikke den »fredsforkæmper«, som Alfred Nobel tænkte på, da han skrev sit testamente. Den Norske Nobelkomite her redefineret og omskabt prisen på en måde, der ikke er i overensstemmelse med loven, skriver gruppen, der tæller den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, i et åbent brev.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S) er blandt de 18 statsledere, der har meldt deres ankomst til Oslo, men den beslutning bør hun genoverveje, mener europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF).

- Det er ikke tiden til at fejre EU som fredens projekt i en tid, hvor demokratierne er sat ud af magt og Bruxelles er plastret ind i pigtråd for at holde borgerne væk fra EU-paladserne, siger han i en pressemeddelelse.

- Helle Thorning-Schmidt burde hellere boykotte arrangementet og sende et stærkt signal om, at i en krisetid er det upassende at holde fest. Her kræves der i stedet hårde tag for at få styr på økonomi og vækst, fastslår Messerschmidt.

Den opfordring har statsministeren dog ikke til sinds at følge. I sin egen pressemeddelelse hylder hun EUs rolle som fredsskaber.

- Midt i en tid, der handler om økonomisk krise, er det en påmindelse om, at den fred og stabilitet, vi har vænnet os til i Europa, ikke ville have været mulig uden EU, siger statsministeren.

Fredsprisen overrækkes på Oslo Rådhus til formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, og formanden for Europa-Parlamentet, Martin Schulz.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.