Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Staten slækker grebet om den lokale planlægning

Den nye planlov bliver lidt grønnere, end der var lagt op til. Men naturfredningsforening er stadig kritisk.

Der påhviler kommunerne et meget stort ansvar, når den nye planlov, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har fremsat onsdag, bliver gennemført.

Reglerne vil nemlig blive lempet i forhold til i dag, og flere beslutninger vil skulle træffes lokalt.

- Kommunerne har fået meget større råderet. Og den enkelte lodsejer har fået meget større råderet, siger Ella Maria Bisshop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Samme budskab kommer fra John Wagner, direktør i brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd:

- Hvis der er kommuner, der er ligeglade med deres butiksliv i bymidterne, så kan vi få svenske tilstande i dansk dagligvarehandel. Altså døde bymidter og ikke længere nogen dagligvareforsyning i landdistrikterne.

Både De Samvirkende Købmænd og Danmarks Naturfredningsforening har været blandt modstanderne af at lempe planloven, sådan som et bredt flertal blev enige om at gøre i juni sidste år.

Siden da har et udkast til loven været i høring, og det har mildnet nogle af bekymringerne.

- Vi er glade for, at det meget klart præciseres, hvad der er forudsætningen for at man må tillade store dagligvarebutikker uden for byerne. Det håber vi begrænser, hvad kommunerne kan finde på, siger John Wagner.

Ella Maria Bisshop-Larsen peger især på, at der bliver taget større hensyn til naturen i kystnærhedszonerne.

- De har inddæmmet de værste ulykker, siger hun.

- Men de lempelser, der kommer i planloven, er ikke lempelser, vi har efterlyst.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.