Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Splid i S om anlægsloft

Flere socialdemokratiske ordførere ønsker et opgør med regeringens sparekurs og vil have lettet på det kommunale anlægsloft. Finansminister Bjarne Corydon kalder udmeldingen »lige lovlig smart«.

Finansminister Bjarne Corydon
Finansminister Bjarne Corydon

Der er intern uro i Socialdemokratiet om regeringens stramme økonomiske linje og nu særligt det kommunale anlægsloft, der sætter rammen for, hvor mange penge kommunerne må bruge på anlægsudgifter.

Flere ordførere fra partiet ønsker ifølge Politiken et opgør med anlægsloftet, der forhindrer kommunerne i at foretage en række investeringer i renovering og nybyggeri.

- Vi skal investere mere i offentlige bygninger og anlæg - og dermed flere arbejdspladser på den korte bane, skriver trafikordfører Rasmus Prehn (S) i et debatindlæg i avisen.

Han kalder det »oplagt« at justere anlægsloftet i kommunerne, »så nogle af de penge, kommunerne faktisk har på kistebunden, kan bruges til at energirenovere skoler og bygge nye børnehaver«. Rasmus Prehn foreslår derudover road pricing på de danske veje, så der kan findes penge til flere vej- og anlægsprojekter, som samfundet ifølge trafikordføreren har hårdt brug for.

Han bakkes op af flere af sine kolleger.

- Når man kigger på situationen nu, udviklingen i det seneste år og udsigten for 2013, er Prehns tanker om at vende alle sten for at skabe flere arbejdspladser en god vej at gå, siger indfødsretsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) til Politiken.

Folkeskoleordfører Troels Ravn (S) erklærer sig åben over for at diskutere både anlægsloft og road pricing i folketingsgruppen. Emner, der ikke tidligere har fyldt i debatten blandt de socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

Samme melding kommer fra fødevareordfører Orla Hav (S), der efterlyser en helt grundlæggende debat om EU-landenes sparekurs.

- Jeg har undret mig over, at USA og Europa forfølger hver sin strategi i forhold til at gavne beskæftigelsen og bekæmpe tilbageslaget i økonomien. USA investerer kraftigt, Europa forsøger at spare sig ud af det, siger han til avisen og understreger, at »vi er rigtig mange, der ønsker mere gang i økonomi og beskæftigelse«.

Finansminister Bjarne Corydon (S) tager skarp afstand fra sine partifællers kritik af regeringens økonomiske kurs.

- Jeg synes, det er en lige lovlig smart måde at markere sig selv på, siger han til TV 2.

Han understreger samtidig, at han ikke er enig i Rasmus Prehns idéer og siger, at der »ikke er nogen snuptagsløsninger«.

Anlægsloftet betyder, at kommunerne maksimalt må bruge 15,5 milliarder kroner på anlægsudgifter i 2013, og det er en markant mindre ramme i forhold til sidste år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.