Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spidserne af dansk politik samles for at mindes radikalt fyrtårn

Fremtrædende politikere deltager ved bisættelsen af det radikale koryfæ Niels Helveg Petersen.

Arkivfoto af Poul Nyrup Rasmussen og Niels Helveg Petersen.
Arkivfoto af Poul Nyrup Rasmussen og Niels Helveg Petersen.

Niels Helveg Petersen bisættes tirsdag fra Holmens Kirke, og han vil blive husket som en af de store i dansk politik.

Det vidner listen over deltagere ved bisættelsen for den tidligere udenrigsminister fra 1993 til 2000 om.

Den tidligere partiformand for De Radikale sov ind for halvanden uge siden. Det blev straks mødt med en række positive tilkendegivelser om hans lune væsen og lange karriere.

Efter længere tids kræftsygdom gik den tidligere radikale toppolitiker bort. Han blev 78 år.

Flere hundrede ventes at deltage i bisættelsen, der afholdes fra klokken 13.

Det gælder blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Sidstnævnte blev formand for Socialdemokratiet og senere statsminister med støtte fra Niels Helveg Petersen, da Svend Auken blev væltet i 1990'erne.

Tidligere biskop for Aarhus Stift Kjeld Holm skal holde talen ved bisættelsen.

De to kendte hinanden gennem en årrække. Kjeld Holm holdt grundlovsdag i år en tale, hvor han tog udgangspunkt i den radikale politikers virke og fokus på retssynet.

Niels Helveg Petersen blev valgt ind i Folketinget første gang for De Radikale i 1966 som 27-årig. Foruden udenrigsminister var han også økonomiminister fra 1988-1990.

Den radikale leder bliver foruden sin stærke politiske karakter husket for sin varme humor og for at sprede god stemning i den hektiske politiske hverdag.

I 2008 meddelte Niels Helveg Petersen, at han ikke ville genopstille til Folketinget. Efter folketingsvalget i 2011 sagde han farvel til dansk politik.

Niels Helveg Petersen er far til Morten og Rasmus. Begge er gået i faderens fodspor som politikere.

Morten Helveg Petersen er medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale. Rasmus Helveg Petersen (R) mistede ved det seneste folketingsvalg sin plads i Folketinget.

Foruden sine sønner efterlader han sig konen Kirsten Lee (R). Hun er også tidligere medlem af Folketinget og regionsrådspolitiker.

Helveg-navnet er synonymt med politik. Niels Helveg Petersen er søn af den forhenværende radikale minister Kristen Helveg Petersen og den forhenværende radikale borgmester Lilly Helveg Petersen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.