Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal vil overvåge Egyptens islamister

Vi bedømmer Egyptens nye magthavere på, hvordan de i handling respekterer demokratiet og menneskerettighederne, fastslår udenrigsminister Villy Søvndal efter vedtagelsen af den ny forfatning.

Vedtagelsen af den ny forfatning i Egypten er et vigtigt skridt i landets demokratisering. Men egypterne har stadig en del arbejde forude, før de er i mål.

Det fastslår udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en kommentar til vedtagelsen af Egyptens ny forfatning, der er i hus efter en folkeafstemning, hvor 64 procent af de, der af gav deres stemme, stemte ja.

- Det er endnu et vigtigt skridt i Egyptens overgang til demokrati. Men processen har til tider ikke været køn og der har været voldelige demonstrationer mellem politiske modstandere og senest præsidentens forfatningsdekret, skriver Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til b.dk.

Den ny forfatning beskyldes af Egyptens liberale, sekulære og kristne opposition for at være for islamisk og for at være trumfet igennem af landets politiske islamister. Og ifølge Villy Søvndal er der da også stadig et stykke vej, før det egyptiske demokrati er i mål:

- Der er stadig lang vej før egypterne er i mål. Det næste store skridt bliver det kommende parlamentsvalg. På vejen dertil vil Danmark sammen med EU opfordre præsident Morsi til at gå i dialog med oppositionen om deres kritik, som han lovede dem inden afstemningen. Det bliver afgørende, at Morsi nu vælger at samle snarere end at splitte. Og der bliver behov for en transparent proces frem mod parlamentsvalget, hvis det nye parlament skal sikres mest muligt legitimitet.

Egyptens overgang til et demokrati med legitime institutioner må ikke tages som gidsel i politiske magtkampe og voldelige sammenstød, advarer Villy Søvndal.

- Jeg vil gerne gentage, hvad jeg tidligere har sagt; vi bedømmer Egyptens nye magthavere på, hvordan de i handling respekterer de demokratiske principper, internationale menneskerettighedsstandarder, herunder kvinder og minoriteters rettigheder. Den udvikling vil Danmark sammen med EU følge nøje den kommende tid, bebuder udenrigsministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.