Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal: Dansk erhvervsliv skal til Burma

EU ventes i morgen med dansk opbakning at ophæve sanktionerne mod Burma midlertidigt. Det baner vejen for europæiske investeringer, og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) opfordrer danske virksomheder til at slå til.

Villy Søvndal
Villy Søvndal

EU-landene vil i morgen ophæve de årelange sanktioner mod det sydøstasiatiske land, Myanmar, der også kaldes Burma. Det eneste, der opretholdes, er våbenembargoen.

Med EUs suspension af sanktionernene er vejen banet for europæiske investeringer i Myanmar, der er rig på naturressourcer, men som er underudviklet efter årtiers isolation og militærregimets misrøgt.Fredag meddelte Aung San Suu Kyis parti NLD, der vandt 43 ud af de 44 pladser ved suppleringsvalget 1. april, at det vil boykotte et møde i parlamentet, der skal afholdes i morgen.

Det forventer udenrigsminister Villy Søvndal (SF), og det er samme melding, der lyder fra diplomater fra andre EU-lande.

»I det seneste års tid har vi set spæde fremskridt i Burma, og valget i april var yderligere opmuntrende. I den situation er det vigtigt, at vi er parate til at kvittere for at vise, at det kan betale sig at gå demokratiets vej,« siger Villy Søvndal til Berlingske forud for mandagens møde blandt EUs udenrigsministre.

Omvendt er der ifølge Villy Søvndal fortsat en række politiske fanger i fængslerne, og der er stadig ikke fundet en løsning på de etniske gruppers krav om flere rettigheder.

»Derfor fjerner vi ikke sanktionerne helt. Vi suspenderer dem i et halvt år,« siger Villy Søvndal, der også peger på det problem, at det burmesiske militær fortsat har en afgørende politisk indflydelse, som det ikke bør have.

Udenrigsministeren understreger, at EUs beslutning svarer til anbefalingerne fra Myanmars demokratiforkæmper og oppositionsleder, Aung San Suu Kyi, der efter 15 år i husarrest nu er fri og tidligere på måneden blev valgt ind i parlamentet.

»Hun ønsker lempelser i sanktionerne. Ikke at vi helt opgiver dem,« fastslår Villy Søvndal.

Uopdyrket marked

»Jeg vil opfordre danske virksomheder til at tjekke mulighederne ud. Burma kan blive et fantastisk spændende sted. Udviklingspotentialet er kolossalt. Det er et helt uopdyrket marked. Men det er klart, at de internationale standarder på miljø- og arbejdsmarkedsområdet skal efterleves,« understreger Villy Søvndal.

Som følge af de demokratiske reformer i Myanmar, der siden 1960erne er blevet regeret af et brutalt militærregime, har den danske regering allerede besluttet at fordoble bistanden til landet til 100 millioner kroner om året. Samtidig vil udenrigsministeriet åbne et programkontor i Myanmar. Det skal i første omgang varetage den danske bistand og senere bistå danske virksomheder, der vil prøve kræfter med det burmesiske marked.

Boykot af parlamentet

Årsagen er, at NLD ikke vil sværge troskab over for forfatningen, fordi den giver en fjerdedel af pladserne i parlamentet til folk udpeget af militæret.

Der var en tilsvarende strid tidligere på måneden, og den blev løst med kompromis, hvor Aung San Suu Kyis parti »nøjedes med« at respektere forfatningen, fordi det gør det muligt for partiet at kæmpe for en forfatningsændring.

»Jeg håber, at Aung San Suu Kyi og NLD i deres dialog med ikke mindst præsident Thein Sein vil nå til enighed om en løsning - præcis som man har gjort det tidligere. Om noget er denne udvikling en god illustration af, at udviklingen i Burma bestemt ikke er snorlige. Og derfor er det også rigtigt, at vi i vores engagement fortsat både tilskynder til fremskridt og fastholder presset,« siger Villy Søvndal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.