Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal afviser kendskab til censur af Tibet-demonstranter

Daværende udenrigsminister kendte intet til politiets ordre om at afskærme demonstranter under statsbesøg.

Villy Søvndal (SF) vidste intet om ordren til politiet om at afskærme demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012. Det siger han til Politiken. Arkivfoto. Scanpix/Keld Navntoft
Villy Søvndal (SF) vidste intet om ordren til politiet om at afskærme demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012. Det siger han til Politiken. Arkivfoto. Scanpix/Keld Navntoft

København. Den daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) erklærer sig uvidende om ordren til politiet om at gribe ind mod demonstranter ved et kinesisk statsbesøg i 2012.

Det skriver Politiken lørdag.

Da Kinas daværende præsident, Hu Jintao, besøgte Danmark i juni 2012, tog de danske værter store hensyn. Mens de kinesiske gæster oplevede København, sørgede Københavns Politi for at skjule ellers lovlige demonstrationer for et frit Tibet.

Det er siden kommet frem, at indgrebet i ytrings- og forsamlingsfriheden skete på baggrund af en ordre oppefra.

En undersøgelseskommission skal nu finde ud af, hvem der gav ordren.

Den daværende justitsminister, Morten Bødskov (S), har allerede afvist at have kendskab til ordren. Og nu siger daværende udenrigsminister, Villy Søvndal, at han heller ikke havde kendskab til den.

- Jeg har aldrig hørt om det, siger han til Politiken.

Udenrigsministeriet er ellers kommet i søgelyset, efter at Radio24syv har omtalt et fortroligt notat.

Notatet beskriver et møde mellem ministeriets daværende departementschef, Claus Grube, og den kinesiske viceudenrigsminister tre uger før besøget.

Kineserne understregede ifølge Radio24syv, at det var afgørende at undgå forstyrrelser.

Grube svarede ifølge Radio24syv, at han selv havde sørget for at tale med politiet og Justitsministeriet om at få de "fornødne sikkerhedsarrangementer" på plads.

Villy Søvndal siger, at han ville have modsat sig, hvis han havde hørt om planerne.

- Så ville jeg selvfølgelig have sagt, at det indlysende ikke var i overensstemmelse med grundlovens bestemmelser om retten til at ytre sig og at demonstrere, siger han til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.