Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søvndal afviser Hans Ø-aftale

Danmark og Canada er endnu ikke nået til enighed omkring suveræniteten over Hans Ø, siger udenrigsministeren.

Danske soldater på Hans Ø, der er stridspunktet mellem Canada og Danmark.
Danske soldater på Hans Ø, der er stridspunktet mellem Canada og Danmark.

Der er endnu et stykke vej til en aftale om Hans Ø mellem Danmark og Canada.

Det fastslår udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at den canadiske avis The National Post har rapporteret, at en aftale om at dele den lille klippeø i to lige store dele skulle være på trapperne.

Søvndal bekræfter i en mail til Berlingske Nyhedsbureau, at regeringen er i »en god dialog med Canada om Hans Ø«, men at der endnu ikke foreligger en konkret aftale.

- Der er ikke indgået nogen aftale på nuværende tidspunkt, men dialogen forløber særdeles konstruktivt, og jeg ser frem til selv at drøfte spørgsmålet med min canadiske kollega (udenrigsminister John Baird, red.) i forbindelse med et kommende besøg i Canada, siger Villy Søvndal.

- Vores tilgang til grænsedragningsproblematikken ligger i naturlig forlængelse af vores arktiske strategi, der fastslår den betydning, som vi tillægger Arktis. Men som også meget klart slår fast, at vores tilgang er et tæt samarbejde i Arktis på basis af folkeretten, siger han.

Striden om den golde og ubeboede ø, der ikke fylder mere end 1,3 kvadratkilometer, har stået på siden 1973. Den har blandt andet blokeret for økonomisk og miljømæssig udvikling i området, hvor der er store geopolitiske interesser på spil.

I de knap 40 år, som den relativt fredelige konflikt har varet, har Danmark og Canada flere gange gjort krav på øen ved at hejse nationalflag.

Særligt i Canada har Hans Ø haft stor indenrigspolitisk betydning, og ifølge The National Post troppede canadiske demonstranter i 2004 op foran et dansk konsulat i Canada og proklamerede, at »We eat Danish for breakfast« - et ordspil over dansk wienerbrød - som en kommentar til uenighederne omkring Hans Ø. Derudover viser en undersøgelse ifølge avisen, at 42 procent af canadierne vil have deres regering til at stå fast på, at Hans Ø tilhører Canada - i forhold til fem procent af danskerne.

Den dansk-canadiske strid er i høj grad også en kamp om de naturressourcer - eksempelvis olie og gas - som begge lande håber på, gemmer sig i undergrunden. Samtidig ventes skibstrafikken til området at stige i takt med, at den globale opvarmning gør det mere fremkommeligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks