Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søges: Stærk mand m/k

Tomrummet skal fyldes efter Bjarne Corydons opsigtsvækkende jobskifte til en konsulenttilværelse hos McKinsey. Men ikke alle medlemmer af Socialdemokraternes folketingsgruppe vil savne ham.

Færdigt arbejde! Tidligere finansminister Bjarne Corydon kunne tirsdag begynde den officielle oprydning på sit kontor efter at have fortalt, at han skifter sit virke som S-folketingsmedlem ud med et direktørjob hos McKinsey. Foto: Liselotte Sabroe
Færdigt arbejde! Tidligere finansminister Bjarne Corydon kunne tirsdag begynde den officielle oprydning på sit kontor efter at have fortalt, at han skifter sit virke som S-folketingsmedlem ud med et direktørjob hos McKinsey. Foto: Liselotte Sabroe

Socialdemokraterne mister med Bjarne Corydons skifte til McKinsey en tung økonomisk kapacitet.

Eller også kunne man skrive: Socialdemokraterne mister med Bjarne Corydon en kapacitet, der har siddet tungt og så godt som enerådende på det økonomiske område og haft enorm indflydelse i partiet.

Ordvalget afhænger lidt af, hvem man spørger i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor ikke alle tilslutter sig de mange rosende ord, den tidligere finansminister fik med sig, da jobskiftet til konsulenthuset blev offentliggjort tirsdag.

Fremover skal Corydon sælge sin viden til andre vestlige lande, som ønsker at øge produktiviteten i den offentlige sektor eller udvikle velfærden.

»Danmark er et af de lande i verden, hvor vi mest offensivt har forsøgt at bruge vores fællesskab til at nå store samfundsmæssige mål. Jeg har været finansminister i en regering, som iværksatte mange forandringer og reformer. De erfaringer kan jeg bringe i spil i andre sammenhænge. Derudover har jeg erfaring med, hvordan man styrer et samfund som det danske, og de erfaringer vil jeg kunne bruge.«

Bjarne Corydon kom hurtigt til tops efter folketingsvalget i 2011, da Henrik Sass Larsen på grund af rockerrelationer i sin vennekreds ikke kunne blive finansminister. Hurtigt blev den i offentligheden totalt ukendte Corydon til en af Danmarks mest magtfulde mænd – fra blot få år tidligere at have været en af dem, der arbejdede for folketingsmedlemmerne, dengang han var sekretariatsleder hos Socialdemokraterne.

Hvem kan passe Corydons sko?

Et naturligt spørgsmål melder sig nu: Hvem skal fylde skoene ud efter chefstrategen Bjarne Corydon, der stod bag adskillige tunge reformer, og som var med til at styre Danmark ud af den økonomiske krise?

Det enkle, formelle svar er den læreruddannede Troels Ravn, som med Corydons farvel nu overtager pladsen i folketingsgruppen. Han kommer ikke til at udfylde rollen som næstformand i Folketingsgruppen, der ledes af Henrik Sass Larsen, så det skal partitoppen nu finde en løsning på.

Corydon bliver heller ikke svær at erstatte målt på antallet af ord­førerskaber, for han efterlader blot en enkelt, nemlig en menig plads i Folketingets finansudvalg.

Spørgsmålet er nærmere, hvem der med samme tyngde og overblik som Corydon kan assistere partileder Mette Frederiksen under komplekse forhandlinger om reformer eller økonomi. Da rammerne for finanslovsforhandlingerne skulle på plads i oktober, var det Corydon, der forhandlede dem på vegne af S – ikke finansordfører og tidligere skatteminister Benny Engelbrecht.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, ville tirsdag ikke oplyse, hvem der bliver partiets nye stærke mand på det centrale økonomiske område.

»Bjarne er en utrolig dygtig politiker med stor erfaring. Nu skal andre medlemmer af folketingsgruppen løse de opgaver, Bjarne har løst. Jeg synes ikke, det giver meget mening at sætte navne på i dag,« siger han.

Til citat lyder der fra alle sider i S udelukkende tak og lovord til Corydon for indsatsen. Men hvis man udelukkende støttede sig på citater med navn på afsenderen, ville man tegne et billede, som langt fra alle medlemmer af den socialdemokratiske gruppe vil kunne genkende. Omvendt ønsker Cory­dons kritikere ikke at stå frem med kritikken af den tidligere finansminister, som de mener var en politisk fumlegænger og årsag til store problemer for den tidligere regering.

Blandt initiativer, der udnævnes som alvorlige skæverter af Corydons kritikere, findes de økonomiske udspil »Fair Løsning« og »Fair Forandring«. Andre er forhandlingerne om regeringsgrundlaget i det sorte tårn i 2011, dagpengesagen, salget af DONG og akutpakken, som på de indre linjer i S kaldes »kaputpakken«.

I øvrigt forsøgte Corydon også for nylig at overbevise partifællerne om at stemme for det såkaldte omprioriteringsbidrag, som er blevet forhadt i kommunerne.

»Hvis det var sket, ville S have stået uden den aktuelle kant til DF,« påpeger en kritiker, som tilføjer:

»Det er aldrig nogensinde set før, at en politiker har begået fejl på fejl på fejl uden at være blevet hængt op på det. Og så endda krydret med en helt usædvanlig arrogance.«

Andre medlemmer af gruppen fremhæver Corydons mødeledelse, da han for nylig afløste Henrik Sass Larsen som gruppeformand i tre uger.

»Det var uholdbart. Møderne blev ledet med sarkasme og arrogance. Når et indlæg var til ende, kunne det få kommentaren »tillykke med det«. Det var der flere, der undrede sig over. Manden havde så stor indflydelse, og alligevel fandt han det nødvendigt at optræde på den måde.«

På et nyligt gruppemøde forklarede mødelederen Corydon – genfortæller kritikere – at selv de mest matematisk begavede i gruppen måtte indse, at de ikke kunne bruge så lang taletid, fordi der ikke vil være tid nok til at gennemgå alle punkterne. Hvorefter han ledede mødet, så der ikke var tid til alle punkterne.

»Hvis det udelukkende handlede om, hvordan man optræder som afløser for en fast gruppeleder, var tingene til at overse. Men Corydon har kostet S en masse politisk. Han var med til at ignorere de Radikale totalt op til valget i 2011. Det kostede dyrt at klinke skårene i det sorte tårn. Herefter var det vanskeligt at komme videre, ikke mindst på grund af løftebrudsdiskussionen, som Corydon mildest talt havde svært ved at navigere ud af. Når han roses så grundigt, må man også huske at tælle de mange store fejl med,« siger en af kritikerne.

Corydon: Jeg har masser at glæde mig over

Hovedpersonen ønsker ikke at kommentere kritikken og hæfter sig i stedet ved de reformer, han har været med til:

»Jeg er nok mest stolt af folkeskolereformen, for det er den, der rækker længst frem. Men jeg husker også en række andre ting, som flyttede vores land, med glæde. Skattereformen, vækstaftalen og genindførelsen af det brede samarbejde om den økonomiske politik, og selvfølgelig at vi fik Danmark ud af krisen. Der er masser af ting, jeg vil huske med stor glæde,« siger Bjarne Corydon.

Anklagerne om arrogance og sarkasme tager han med ro og forbinder dem med humor.

»Jeg synes, at humor er fantastisk vigtig i politik. Om det så er den ene eller anden form for humor, må man jo variere i situationen. Om man opfatter ting som arrogante eller ej, hænger jo nok tit sammen med, om man er enig eller uenig.«

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.