Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialpakke skal styrke integrationen

Regeringens milliardstore socialpakke tager det første skridt mod en bedre integrationsindsats, lyder det fra socialminister Karen Hækkerup.

Landets socialt udsatte har udsigt til en økonomisk håndsrækning. Regeringen og Enhedslisten er i forbindelse med næste års finanslov blevet enige om at afsætte 1,1 milliarder kroner over de næste fire år til samfundets svageste.

Ifølge socialminister Karen Hækkerup (S) styrker man med pakken integrationen.

- Vi tager det første skridt mod en bedre integrationsindsats, siger hun.

Blandt andet slipper flygtninge, der får opholdstilladelse i Danmark, for at skulle optjene retten til at få børnepenge fra staten.

- Vi afskaffer optjeningsprincippet, sådan at alle børn - uanset om man er barn af flygtninge, eller om man kommer fra Færøerne eller Grønland - får børnepenge, når man er i Danmark, siger Karen Hækkerup, der også peger på, at alle nyankomne flygtninge fremover vil blive sundhedsscreenet for blandt andet at undersøge, om de har været udsat for tortur.

Optjeningskravet blev vedtaget af den tidligere regering efter eksempler, hvor blandt andet polakker bosatte sig i Danmark og fik børnecheck, selv om børnene ikke var i Danmark.

Ændringen glæder politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Nu har man i ti år oplevet finanslove, der blev lavet med Pia Kjærsgaard, hvor mennesker med anden etnisk baggrund måtte dukke sig, når hun kom gående ud af glasdøren (i Finansministeriet, red). Nu er det lykkes at sørge for, at der også på det område bliver skabt forbedringer, blandt andet ved at alle flygtninge nu får en børnecheck lige som alle andre mennesker i Danmark, siger hun.

Til at undtage flygtninge fra optjeningsprincippet afsættes der 54,5 millioner kroner over fire år.

Den største post i pakken går dog til renere tænder.

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om et nyt tilskud, der betyder, at det for unge under 25 år, der er på kontanthjælp, maksimalt kan komme til at koste 600 kroner om året at gå til tandlægen, mens personer over 25 år på kontanthjælp får et tilskud på 65 procent på den del af regningen, der overstiger 800 kroner om året.

- Tandlægeregningen kan være en uhyrlig opgave, når man har meget lidt at leve for. Det kan gøre, at man faktisk ikke vil gå til tandlægen, fordi man er bange for de regninger, der vil blive udskrevet, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Ifølge socialministeren afspejler pakken regeringens og Enhedslistens fælles ønsker.

- Det her er nogle dagsordener, der knytter os sammen, og som vi har arbejdet på i mange år, også da vi sad i opposition, siger Karen Hækkerup.

Johanne Schmidt-Nielsen kalder pakken vigtig i forhold til, at partiet kan indgå i den samlede finanslov.

- Den røde tråd i finanslovsforhandlingerne og i al den politik, vi laver, er i den grad at sikre, at der kommer bedre vilkår for nogle af dem, der har mindst, siger hun.

Formand for Rådet for Social Udsatte, Jann Sjursen, kalder socialpakken en god, men tiltrængt nyhed.

- Det er tiltrængt, i særdeleshed når man ser på, at satspuljen er historisk lav næste år, og at der derfor ikke har været meget at rutte med i forhold til udsatte borgere, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.