Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialminister undersøger adoption efter »voldsom« film

Karen Hækkerup vil blandt andet se på, hvorvidt man skal kunne adoptere fra Etiopien efter en dokumentarfilm om et adoptionsforløb, der ender som et mareridt for en familie.

- Det skal undersøges til bunds. Vi skal aldrig nogensinde modtage børn til adoption i Danmark, som ikke er afgivet på de rigtige betingelser. Der ligger en tragedie bag, hver gang et barn adopteres bort, og netop derfor skal man være sikker på hver gang, at børnekonventionen er overholdt.

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil på baggrund af dokumentarfilmen »Mercy, Mercy - Adoptionens pris« undersøge forholdene omkring adoption i Danmark. Det siger hun til Politiken.

Filmen, som TV 2 i aften viser en forkortet udgave af, følger en dansk families problematiske og ulykkelige forløb omkring en adoption.

I filmen ender den i dag otteårige pige Masho på en døgninstitution, da hun reagerer meget voldsomt på adoptionen og turen til Danmark, skriver Politiken.

Karen Hækkerup beskriver filmen som »meget bevægende og meget voldsom«.

- Man sidder tilbage med det indtryk, at her har man svigtet et barn, siger Hækkerup, efter hun har set filmen

Det er den danske organisation DanAdopt, der i samarbejde med børnehjemmet Enat Alem har formidlet adoptionen af Masho og hendes lillebror Roba til Danmark. Børnehjemmet og DanAdopt har før været i mediernes søgelys.

Blandt andet skrev B.T søndag, hvordan man i filmen sideløbende med Mashos skæbne i Danmark også følger de biologiske forældre i Etiopien. Her ser man, hvordan forældrene bliver overtalt af et børnehjem og DanAdopt til at give to af deres børn væk. Forældrene er hiv-positive og har fået at vide, at de skal dø inden for fem år. De får blandt andet at vide:

- Tænk bare, at jeres børn kan blive præsidenter, ingeniører eller læger en dag og måske vende tilbage til Etiopien.

Amnesty International mener, at sagen er en klar overtrædelse af både FNs Børnekonvention og Haagerkonventionen fra 1993. Det sagde jurist i Amnesty Claus Juul til B.T søndag. Til Politiken oplyser organisationen ligeledes, at Ankestyrelsen, der er tilsynsmyndighed for adoption i Danmark, har svigtet, da der er flere problematiske adoptionsforløb med DanAdopt.

Karen Hækkerup vil nu se på, om adoption fra Etiopien helt skal droppes, siger hun til Politiken.

- Man undersøger hver eneste gang, der har været sådan et tilfælde, og man kan også overveje, om der overhovedet skal være adoption fra Etiopien, siger socialministeren.

- Men der er børn i Etiopien, der vil have godt af at blive adopteret, også til Danmark, og forældre, der er godkendt og står på venteliste, siger hun.

DanAdopt har i sidste uge besluttet at afbryde samarbejdet med det børnehjem, som omtales i dokumentaren. Ligeledes har socialministeren bedt Ankestyrelsen gennemgå Mashos sag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.