Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokratisk højredrejning er »en myte«

Politisk ordfører Magnus Heunicke afviser, at Socialdemokratiet skulle være trukket mere til højre, som en vælgerundersøgelse ellers viser. Radikale er godt tilfreds med placeringen lige i midten af dansk politik.

ARKIVFOTO. Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke.
ARKIVFOTO. Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke.

Socialdemokratiet ligger stadig til venstre for midten i dansk politik, hvis nogen skulle være i tvivl.

Det fastslår politisk ordfører Magnus Heunicke (S), efter at en undersøgelse gennemført af Aarhus Universitet over flere årtier samt en tilsvarende undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Ugebrevet A4, viser, at de danske vælgere oplever en højredrejning hos alle tre regeringspartier samt Enhedslisten.

- Hvis man spørger Venstre eller Liberal Alliance, så er vi for røde, og hvis man spørger Enhedslisten, så er vi for blå. Det tyder på, at vi ligger meget fornuftigt, nemlig i midten af dansk politik, men med hjertet til venstre som Anker Jørgensen sagde det engang, siger Magnus Heunicke.

De adspurgte vælgere er blevet bedt om at placere de fire partier på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er længst til venstre og 10 længst til højre. Her opnår Socialdemokraterne et gennemsnit på 4,31 mod 4,09 i 2007.

Magnus Heunicke mener, at vælgernes opfattelse af en socialdemokratisk højredrejning skyldes en myte, der er opstået på højrefløjen.

- Noget af det kan skyldes den myte, som man på højrefløjen har forsøgt at tegne om, at der ikke skulle være styr på økonomien, og at renten ville eksplodere, hvis Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister. Der må man bare sige, at det er ikke sket. Tværtimod har vi danmarksrekord i lav rente, og vi har vores AAA-markering, så den myte om, at fordi der er styr på økonomien, så skulle man være rykket til højre, den er ikke sand, siger Magnus Heunicke.

De Radikale scorer i undersøgelsen et gennemsnit på 5,38 mod 4,36 i 2007, og selvom vælgerne dermed placerer partiet marginalt til højre for midten i dansk politik, så er gruppeformand Sofie Carsten Nielsen (R) godt tilfreds.

- Det har jeg det meget godt med. Om vi lige ligger lidt til den ene eller den anden side, det går jeg ikke så meget op i, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen oplever i det hele taget ikke nogen højredrejning i dansk politik, og hun mener, at vælgernes holdning i undersøgelsen skyldes et enormt fokus på økonomien.

- Vi har været gennem en omfattende finanskrise, og så taler man rigtig meget om økonomi og om ansvarlig økonomi, og det bliver af mange journalister og valgforskere udlagt som om, at så handler det om noget med benhårde økonomiske værdier, og det er der måske ikke så meget venstreorienteret politik i. Det oplever jeg tit, og det er ikke særligt rammende, lyder det.

SF går i undersøgelsen fra et gennemsnit i 2007 på 2,66 til 3,23, mens Enhedslisten opnår et snit på 1,65. I 1994 lød det på 0,9.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.