Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokratiet vil tvinge indvandrerbørn i vuggestue

Alle børn skal automatisk skrives op til vuggestue. Målet er at løfte ressourcesvage familiers børn.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mener, at der skal nye midler i brug for at sikre alle børn lige muligheder. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mener, at der skal nye midler i brug for at sikre alle børn lige muligheder. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Hvis mange forældre til tosprogede børn holder deres børn hjemme de første år, får børnene dårligere chancer for at klare sig senere i livet.

Derfor skal alle børn automatisk skrives op til vuggestue, hvis forældrene ikke selv har gjort det, inden barnet fylder seks måneder.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet, som partiformand Mette Frederiksen lancerer i Politiken og DR.

Målet er at få flere sårbare indvandrerbørn tidligt i daginstitution.

- Det her handler dybest set om at skabe bedre forudsætninger for integration. Vi skal tættere på at skabe lige muligheder for alle børn. Og her spiller daginstitutionerne en vigtig rolle, siger Mette Frederiksen til Politiken.

- Vi har været igennem 30-40 års mislykket integrationsindsats, og noget af det, som vi ved virker, er faktisk en ordentlig vuggestue, en ordentlig børnehave og en ordentlig skolegang, forklarer hun til DR.

Det er ikke meningen, at alle småbørn skal tvinges i institution, oplyser S til Ritzau. Forældrene vil kunne afmelde sig ventelisten igen. Men i så fald vil sundhedsplejersken blive sendt på besøg.

Hvis sundhedsplejersken vurderer, at familien er normal og velfungerende, vil barnet godt kunne passes hjemme. Men er der problemer, vil kommunen kunne give et pålæg om, at barnet skal i institution.

Muligheden for forældrepålæg findes allerede i dag. Det nye er altså, at sundhedsplejersken sendes ud, hvis familien afmelder sig vuggestue-ventelisten.

På landsplan går ni ud af ti børn ifølge Politiken i daginstitution eller dagpleje. 11.600 etårige og toårige børn passes enten hjemme eller i private pasningsordninger.

Der findes ikke landstal for, hvor mange af disse børn der er socialt udsatte. Men i København er over 2000 børn helt uden for de gældende pasningsordninger.

Mere end 700 af dem er børn fra økonomisk ringe stillede familier og har typisk indvandrerbaggrund. Det viser 2016-tal fra Lighedsudredningen i Københavns Kommune ifølge Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.