Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokratiet vælter Venstre af borgmestertronen

Med 44 S-borgmestre mod Venstres 34 kan Socialdemokratiet genindtage pladsen som største borgmesterparti.

KV2017 Socialdemokratiet i København holder valgfest på valgdagen under Kommunalvalget 2017 i Amager Bio. Københavns overborgmester Frank Jensen.
KV2017 Socialdemokratiet i København holder valgfest på valgdagen under Kommunalvalget 2017 i Amager Bio. Københavns overborgmester Frank Jensen.

Socialdemokratiet har væltet Venstre af pinden som det parti med flest borgmesterposter.

Således har Socialdemokratiet indtil videre sat sig på borgmesterposten i 44 kommuner, mens Venstre er det næststørste borgmesterparti med 34 poster.

Før valget tirsdag lød fordelingen 47 til Venstre og 34 til Socialdemokratiet.

Selv hvis Venstre mod forventningen skulle få samtlige borgmesterposter i de syv kommuner, hvor konstitueringen stadig pågår, kan regeringspartiet ikke overhale Socialdemokratiet.

Dog skal der tages det forbehold, at indgåede aftaler før er blevet brudt i kommunalpolitik - og forhandlingerne kan løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1.-15. december.

Socialdemokratiet fik ved kommunalvalgene i både 2005 og 2009 markant flere borgmestre end Venstre med henholdsvis 45 mod 36 og dernæst 49 mod 31.

Men tæller man alle borgmesterposter med siden kommunalreformen i 1970, har Venstre-politikere flest gange sat sig i borgmesterstolen - nemlig 1200 gange mod Socialdemokratiets 949 gange.

De nye kommunalbestyrelser og byråd tiltræder 1. januar 2018.

Ud over Socialdemokratiet og Venstre har De Konservative indtil videre sat sig på otte borgmesterposter, mens SF og De Radikale hver har én borgmester. Tre borgmestre er fra lokallister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.