Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokrater vil rette op på svigt om aktiv dødshjælp

Der mangler viden om dødshjælp, også hos sundhedspersonale, siger S-ordfører, som ønsker tværpolitisk melding.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører fra Socialdemokraterne taler med journalister efter drøftelser med sundhedsminister Nick Hækkerup om fremtiden for atomaffaldet fra Risø onsdag d. 11 marts 2015 i Sundhedsministeriet. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015)
Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører fra Socialdemokraterne taler med journalister efter drøftelser med sundhedsminister Nick Hækkerup om fremtiden for atomaffaldet fra Risø onsdag d. 11 marts 2015 i Sundhedsministeriet. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015)

København. Danske politikere har været alt for dårlige til at gøre opmærksom på lovens muligheder for dødshjælp, mener Socialdemokratiet.

- Jeg synes, at vi politisk må stå sammen om at sikre - i hvert tilfælde til borgerne og personalet (sundhedspersonalet, red.) - en klar udmelding om, hvilken ramme vi har for at hjælpe døende og deres pårørende i dag, siger Flemming Møller Mortensen.

Han har som Socialdemokratiets sundhedsordfører indkaldt til et lukket samråd, hvor Folketingets partier onsdag aften skal drøfte sagen.

Han mener, at den nuværende lovgivning allerede rummer de muligheder, som mange efterspørger.

Flemming Møller Mortensen har talt med den 78-årige mand, som i september blev idømt 50 dages betinget fængsel for medlidenhedsdrab på sin hustru.

Manden spurgte sundhedspersonale til råds, før han gav sin kone den medicin, hun senere døde af. Sundhedsordføreren kalder sagen "ulykkelig", fordi personalet gav manden den melding, at det var forbudt.

Den 78-årige kunne have undgået straf, mener ordføreren, hvis personalet havde kendt loven og i stedet hjulpet parret.

- Det ansvar vil jeg gerne tage på mig, siger Flemming Møller Mortensen.

Tidligere meningsmålinger har vist, at der i befolkningen er stort flertal for at lovliggøre aktiv dødshjælp, som i Danmark er forbudt.

Den aktuelle lovgivning giver dog pårørende andre muligheder for at hjælpe en person, som ønsker at dø, mener ordføreren.

- Man kan få noget sovemedicin, som holder én sovende, indtil man ikke lever mere. Patienten mærker ikke noget. Det er ikke aktiv dødshjælp, siger Flemming Møller Mortensen.

Det handler i bund og grund om, mener ordføreren, at "vi som samfund ikke har fået forklaret, kommunikeret og synliggjort, hvilke muligheder der er".

- Hvis ikke vi tager den kommunikationsopgave på os, så mener jeg, at vi har svigtet. Og det mener jeg, at vi gør i øjeblikket, siger, siger Mortensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.