Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokrater på slingrekurs

Danske vælgere - også dem der i mange år har fulgt Socialdemokraterne - har svært ved at gætte sig til partiets linje i konkrete politiske sager, lyder kritikken fra egne rækker i en ny bog om Socialdemokraterne. Partiets kerne afviser politisk slingrekurs, men tager kritikken til efterretning på Christiansborg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt beskyldes i bogen Socialdemokratiske Tænkere for at lede et parti uden en vision. Artivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013
Statsminister Helle Thorning-Schmidt beskyldes i bogen Socialdemokratiske Tænkere for at lede et parti uden en vision. Artivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013

Socialdemokraterne kæmper med en politisk slingrekurs, der skader mere end den gavner, og en manglende fast definition på, hvad men vil stå for.

Sådan lyder kritikken i en ny bog, »Socialdemokratiske tænkere«, om det gamle arbejderparti, der har blødt vælgere siden valget i 1998 og i dag er Danmarks tredjestørste parti.

Bogen er skrevet af toneangivende skandinaviske eksperter - herunder Anders Dybdal, tidligere rådgiver for Mogens Lykketoft (S) og nuværende kommunikationskonsulent i kommunikationsbureauet Operate, der mener, at Socialdemokraterne mangler et klart politisk projekt.

»Socialdemokratiet er bedre end sit rygte. Men det er klart, at når man ser Socialdemokratiet i et historisk perspektiv, så er der ingen tvivl om, at man mangler en ideologisk overbygning. På mange punkter har man en skarp analyse af, hvad man står i, men det kniber altså med definitionen af, hvad man står for,« siger Anders Dybdal.

Bogen udkommer onsdag og cementerer i sin diagnose af partiets problemer det oprør, som lurer i kulissen. Partiledelsen er de seneste måneder blevet mødt med kritik fra baglandet, som i weekenden til Socialdemokraternes hovedbestyrelsesmøde resulterede i, at flere ledende S-folk på stribe erkendte, at partiet er udfordret.

Siden regeringsskiftet har Socialdemokraterne stået i spidsen for politiske initiativer som ikke just emmer af socialdemokratiske kerneværdier. Med den ene hånd har man sænket selskabsskatten og lempet topskatten - med den anden gennemført nedskæringer i den offentlige vækst og begrænset stigning af overførselsindkomsten.

Gang på gang har ledende S-figurer efterfølgende skulle besvare kritiske røster blandt sine egne i et forsøg på at nedtone faretruende bølger af frustrationer, trakasserier og elendige meningsmålinger.

I de socialdemokratiske gemakker på Christiansborg lader folketingsgruppen den hårde kritik fra bogen prelle af. Hverken gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S) eller politisk ordfører Maja Panduro (S) køber præmissen.

»Jeg synes, at han tager fejl. Man må tage med i billedet, at der er forskel på, at være regeringen i et Danmark, hvor finansministeren kan købe hele verden, og i en situation, som er præget af alvor, når det gælder økonomi. Jeg synes ikke, at vi har forladt de socialdemokratiske visioner eller mangler retning,« siger Henrik Dam Kristensen.

Ifølge Anders Dybdal har Socialdemokraterne fejlet i arbejdet med at forbinde det, de står for, med det, de gerne vil.

Spørger man de socialdemokratiske politikere her på Christiansborg, så siger de jo, at man kan se vision på mange ministerområder. Der har været en togfond, der har været en børnepakke mm. Hvorfor er det ikke nok?

»Man må fuldt ud anerkende, at der på nogen områder har været en klar socialdemokratisk vision for på fx skoleområdet«

Men hvad er så problemet?

»Problemet er, at man mangler overbygningen. Man mangler at lade de her visioner gennemsyre hele politikken. Der er nogen succeser på nogen områder, men det overordnede billede, som vælgerne og baglandet står tilbage med, er, at den sociale profil simpelthen mangler. Man gør mange ting godt, men kursen slingre og der er for mange fiaskoer,« siger Anders Dybdal.

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro roser initiativet til bogen. Hun forstår, at der er Socialdemokrater, som synes, »at det er svært«.

»Vi har ikke mistet vores ideologiske kompas. Ideologier skal altid tænkes i sammenhæng med den virkelighed, vi står i. Vi er socialdemokrater i en krisetid, og den måde, vi forsøger at hive Danmark ud af krisen, er meget ideologisk,« siger hun.

Anders Dybdal kan nikke genkendende til politik med socialdemokratisk øremærke, men der mangler en røde tråd i fortællingen om, hvad man gerne vil.

»Problemet er, at man mangler at lade visionerne gennemsyre hele politikken. Det overordnede billede, som vælgerne og baglandet står tilbage med, er, at den sociale profil simpelthen mangler,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.