Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokrater kræver udløbsdato på dansk Europol-aftale

Med udløbsdato vil EU-politiker presse Danmark ind i Europol. Dansk kollega håber det sikrer bedre aftale.

Det er vigtigt, at Danmark fortsat er knyttet til Europol, mener Europa-Parlamentet, som tirsdag gav støtte til det første skridt på vejen mod en særaftale.

Men kontrakten for en dansk særaftale skal ophøre efter fem år. Det krav har socialdemokraterne i Europa-Parlamentet stillet.

- Ærlig talt. Hvis Danmark tror, at man kan fortsætte på denne måde, og hvis man ønsker at forlænge denne tilstand for altid, så vil jeg virkelig protestere, siger den tyske socialdemokrat Birgit Sippel.

Hun er en af fire medlemmer af den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, S&D, som har stillet forslaget om udløb efter fem år.

- Vi må slå fast, at det kun er en midlertidig ordning. Derefter må vi tilbage og bringe et fuldt medlemskab på plads, siger Sippel.

Parlamentet har stemt for ændringsforslaget. Men det er ikke ensbetydende med, at det bliver taget med. Parlamentet skal kun høres i processen.

EU-landene og EU-Kommissionen kan vælge at se bort fra forslaget, når en særaftale forhandles mellem Danmark og det europæiske politisamarbejde.

Gør de det, risikerer de formentlig en reaktion fra parlamentet, som kan trække en særaftale i langdrag ved at udskyde den anden og sidste høring.

Særaftalen kan ikke iværksættes uden den anden høring i parlamentet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gæster onsdag Europa-Parlamentet i Strasbourg for at drøfte Europol.

Her vil han forsøge at sikre en hurtig og effektiv godkendelse, så dansk politi ikke om to en halv måned pludselig mister adgang til vigtige oplysninger fra andre EU-lande.

Danmark kan ikke længere være med i Europol, når politisamarbejdet 1. maj overgår til et retligt grundlag, som det danske retsforbehold forhindrer.

- Vi vil sende et klart signal til EU-landene, EU-Kommissionen og Danmark om, at man skal gøre alt, man kan, for at Danmark igen bliver fuldt medlem med adgang til alt. Derfor går vi ind for denne udløbsdato, siger Sippel.

Sippels socialdemokratiske kollega Christel Schaldemose (S) valgte at støtte udløbsdatoen. Men af andre årsager end tyskeren.

Da S&D-gruppen ønskede et udløb efter fem år, kunne man lige så godt vælge en konstruktiv tilgang, forklarer hun.

- Når der er gået fem år, vil der nok være noget ny teknologi, og verden er en anden. Så vil det måske være hensigtsmæssigt for os at få en chance for at forny og forbedre aftalen om Europol, siger Schaldemose.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.