Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Slut med syge gentagelser hos lægen

Patienter skal slippe for at gentage deres sygdomshistorie. Regeringen vil sikre deling af oplysninger mellem læger og sygehuse og lover datasikkerhed.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)

Sygdom tærer både på fysikken og humøret. Nemmere bliver det ikke, når patienter og pårørende igen og igen skal gentage oplysninger om sygdomsforløb, medicinforbrug og resultater af tidligere undersøgelser.

Alt for mange patienter oplever, at der mangler sammenhæng i sundhedsvæsnet, og at oplysninger ikke bliver delt mellem praktiserende læger og sygehuse.

Derfor vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et nyt udspil sikre, at data deles på tværs af sektorer.

»For den enkelte patient er bedre deling af aktuelle sundhedsdata nødvendig for sammenhæng i et behandlingsforløb, hvor man måske både har kontakt til sin praktiserende læge, sygehuset og hjemmesygeplejersken,« siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar.

»Vi har eksempler på borgere, der er spurgt om det samme 10, 20, 30 og 40 gange i løbet af et kræftforløb.«

Centralt i den øgede deling står et løfte til patienterne om, at der vil blive passet godt på oplysninger. Sundhedsdata må kun bruges til saglige formål inden for lovens rammer.

Desuden må oplysningerne kun deles mellem relevante behandlere, og det skal være muligt for patienterne at takke nej til videredeling.

I Danske Regioner siger formand Stephanie Lose (V), at hun ser frem til at slippe af med det, hun kalder molboløsninger og nævner et eksempel fra sin egen region, Region Syddanmark.

»Sygeplejerskerne i Esbjerg er nødt til at have to computere med for at give borgerne optimale forløb på tværs af sektorer. Sådan nogle molboløsninger ser jeg rigtig meget frem til, at man får taget fat på.«

Fra Lægeforeningen lyder der en opfordring til straks at komme i gang.

»Jeg vil opfordre regeringen til hurtigt muligst at gøre dette til virkelighed og inddrage læger og andre sundhedsprofessionelle tæt i processen,« siger formand Andreas Rudkjøbing.

Han roser udspillet for at styrke datasikkerheden:

»Borgerne skal være sikre på, at deres sundhedsdata behandles rigtigt. Det er først og fremmest afgørende for det fortrolige forhold mellem patient og læger, men også for forskernes brug af sundhedsdata.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.