Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Slut med store supermarkeder i små byer

Regeringen, Enhedslisten og Konservative er blevet enige om en ny planlov, der blandt andet forbyder detailbutikker på mere end 2.000 kvadratmeter i små og mellemstore byer.

Små og mellemstore byer får ikke supermarkeder på over 2.000 kvadratmeter. (Arkivfoto)
Små og mellemstore byer får ikke supermarkeder på over 2.000 kvadratmeter. (Arkivfoto)

Det er slut med at opføre supermarkeder, møbelbutikker og byggemarkeder på mere end 2.000 kvadratmeter i små og mellemstore byer.

Det ligger fast, efter regeringspartierne torsdag er blevet enige om en ny planlov med Enhedslisten og De Konservative. Planloven ruller en række bestemmelser fra den tidligere regering tilbage, herunder altså tilladelsen til at opføre store detailbutikker i byer med mindre end 40.000 indbyggere.

Lovændringen skal garantere, at der også i fremtiden er detailhandel over hele landet, forklarer miljøminister Ida Auken (SF).

- Vi vil ikke have et kapløb mellem byer, der ikke har det nødvendige kundegrundlag, hvor man hugger detailhandel fra hinanden. Vi vil have en balanceret udvikling, så vi sikrer levende bymidter, og så vi sikrer, at der er også er butikker i de mindre befolkede områder, siger hun.

For Det Konservative Folkeparti vejer hensynet til levende bymiljø i dette tilfælde højere end hensynet til den fri konkurrence mellem butikkerne, der ellers er et af partiets mærkesager.

- Det er konservativ politik at passe på de købstæder, vi har. Man er nødt til at bevare det levende byliv i vores byer. Vi ved, at det er noget, som borgerne sætter stor pris på, siger den konservative miljøordfører, Benedikte Kiær.

Den nye planlov betyder også et opgør med særreglerne for 29 udkantskommuner, som blev vedtaget under VK-regeringen. De 29 kommuner havde blandt andet mulighed for at indrette erhverv og boliger i nedlagte landbrugsejendomme. De rettigheder udvides nu til alle kommuner med udkantsområder, mens tidligere tiders strikse regler for byggeri i kystnære områder genindføres.

- Ting skal kun ligge i kystbeskyttelseszonen, hvis de ikke kan ligge andre steder. Det er ikke en forbudszone, men vores smukke kyster skal beskyttes for unødigt byggeri, siger miljøminister Ida Auken.

Aftalen indebærer desuden, at der indføres en såkaldt solnedgangsklausul for ekspropriationer. Det vil sige, at der fastsættes en tidsgrænse for, hvornår en eksproprieret ejendom skal overtages af kommunen.

- Det er et stort plus for borgernes retssikkerhed. De skal ikke stavnsbindes til deres ejendom i årevis, fordi en kommune ikke kan komme i gang med arbejdet, siger Benedikte Kiær.

Forslaget til en ny planlov sendes nu i høring. Det ventes, at forslaget vil blive vedtaget i Folketinget i februar 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.