Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Slesvigsk Parti tror på borgmesterposten i Sønderborg

Slesvigsk Parti går efter en borgmesterpost, får støtte af Danfoss-formand og spår sig selv ret gode chancer.

Slesvigsk Parti går efter en borgmesterpost, får støtte af Danfoss-formand og spår sig selv ret gode chancer.
Slesvigsk Parti går efter en borgmesterpost, får støtte af Danfoss-formand og spår sig selv ret gode chancer.

Det tyske mindretal kan sætte sig på magten i Sønderborg Kommune ved kommunalvalget 21. november. Her går Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti benhårdt efter borgmesterposten.

»Jeg er sikker på, at jeg har en god chance,« siger han.

»Min vej til 16 er lidt længere end de andres. Men der er en ret stor sandsynlighed for, at det kan lykkes, siger han med henvisning til, at det kræver 16 mandater at have flertal i det 31 mandater store byråd.«

Ved kommunalvalget i 2013 fik partiet tre mandater - og hvis det resultat kan fastholdes og måske endda udbygges, er Stephan Kleinschmidt optimistisk.

Den 40-årige politiker fik ved seneste kommunalvalg 2572 personlige stemmer, og han har siddet i byrådet i 12 år.

»Jeg har været en del af alle tre konstitueringer og taget ansvar for Sønderborg Kommune. Derfor mener jeg, at tiden er kommet til, at jeg kan være borgmester.«

I begyndelsen af november gik bestyrelsesformand i industrivirksomheden Danfoss, Jørgen Mads Clausen, for første gang nogensinde aktivt ind i en kommunal valgkamp.

Og det var med fuldtonet opbakning til Stephan Kleinschmidt som borgmester:

»Stephan Kleinschmidt er den helt rigtige til at bygge bro mellem blokkene. Han er som en del af det tyske mindretal nærmest den fødte brobygger,« sagde Jørgen Mads Clausen 3. november til JydskeVestkysten.

Stephan Kleinschmidt ser det som en blåstempling af den politik, han de seneste 12 år har ført i byrådet:

»Det er det, jeg får kredit for. Og det er jeg selvfølgelig glad for. Det giver dynamik i de sidste to uger af valgkampen. Og det styrker vores tro på, at vi nok skal nå i mål.«

Da Kleinschmidt for første gang blev valgt i byrådet i 2005, blev han tungen på vægtskålen og formand for kulturudvalget.

»Dengang spurgte nogle enkelte ældre politikere, hvordan en hjemmetysker kunne være dansk kulturudvalgsformand.«

»Men den modstand er faldet markant. De enkelte negative læserbreve, der er i dag, er ingenting i forhold til den store opbakning, jeg oplever.«

»Det tyske mindretal og Slesvigsk Parti er sønderjyske og tager ansvar for alle, der bor i Sønderjylland. Nogen tror, at vi er sådan nogle, der kommer sydfra. Men jeg er født her, er dansk statsborger og aktiv medborger.«

En borgmesterpost vil bekræfte, at »grænselandet er nået langt«, betoner Kleinschmidt:

»Men det betyder først og fremmest, at vi får en borgmester, der kan samarbejde på tværs af de politiske blokke.«

Stephan Kleinschmidt stillede i øvrigt op for De Radikale ved folketingsvalget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.