Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skuffende regering giver Venstre medvind

Det er først og fremmest regeringens fejltrin, der giver Venstre massiv medvind i meningsmålingerne. Venstres politik, spiller en mindre rolle, viser ny måling.

Ellen Trane Nørby
Ellen Trane Nørby

Det er skuffelsen over den røde regering og ikke så meget Venstres politik, der i øjeblikket giver det blå parti massiv opbakning blandt danskerne. Det viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske Nyhedsbureau.

Her peger 56 procent af vælgerne på, at den store opbakning til Venstre skyldes, at den røde regering har skuffet. Kun 11 procent af vælgerne mener, at fremgangen skyldes, at Venstre politik er den bedste.

Målingen viser, at Venstres popularitet i højere grad skyldes et fravalg, siger Sigge Winther Nielsen, der forsker i parti- og vælgeradfærd, på Københavns Universitet.

- Det er en temmelig markant blåstempling af den analyse, der hedder, at det er et fravalg af Socialdemokraterne og ikke et tilvalg af Venstre, siger Sigge Winther Nielsen. Han peger på, at Venstres strategi med særligt at lade Venstreformand Lars Løkke Rasmussen spille en mindre rolle i medierne, virker.

- God strategi er usynlig strategi, så sålænge det ikke bliver opdaget og bundfælder sig i folkedybet, at Venstre har denne her strategi, så tror jeg sagtens, det kan fortsætte, siger Sigge Winther Nielsen, der dog ikke tror på, at Venstre kan »gemme sig i busken« i meget mere end et år endnu.

- Vi så det op mod sidste valg, hvor S-SF blev presset til at blive mere og mere konkrete, og det, tror jeg også, vil ske med Venstre, siger han. Hos Venstre afviser man dog, at man skulle gemme sig bag busken.

- Jeg synes bestemt ikke, vi er tilbageholdende. Vi har taget ansvar for de reformer, der er blevet lavet efter valget, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, der også peger på, at Venstre har fremlagt et udspil til en kontanthjælpsreform.

- Den der spinkultur, hvor særligt Socialdemokraterne og SF gør alt, hvad de kan, for at sige, at Venstre ligger i en hængekøje, svarer ikke til det, der sker på Christiansborg. Men når det står i størstedelen af overskrifterne, påvirker det også billedet, siger hun.

Ellen Trane Nørby er dog ikke i tvivl om, at den nuværende regeringen har skuffet rigtig mange.

- Der er ingen tvivl om, at regering har skuffet rigtig mange danskere. Alt det, den lovede før valget, er ikke blevet til noget, og alt det, Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal gik til valg på ikke skulle blive til noget - dagpengereformen, efterlønsreformen, er blevet til noget, siger Trane Nørby.

V-ordføreren er ikke bekymret for, at kun 11 procent mener, at Venstres popularitet skyldes, at Venstre har den bedste politik.

- Vi fik et rigtig godt valg, hvor vi gik frem for første gang siden 2001, og hvis 11 procent siger, vi har den bedste politik, understreger det bare, at der er rigtig mange, der bakker op om den politik, vi fører i Venstre, der handler om at sikre arbejdspladser i Danmark, siger Ellen Trane Nørby.

Venstre holder landsmøde i Herning i weekenden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.