Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skipper: Arbejdsgivere uden fair forhold skal smutte

På 1. maj holder Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, en dundertale mod udenlandsk løntrykkeri.

Arkivfoto: På 1. maj holder Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, en dundertale mod udenlandsk løntrykkeri.
Arkivfoto: På 1. maj holder Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, en dundertale mod udenlandsk løntrykkeri.

»Arbejdsgivere, der ikke kan finde ud af det med fair og lige forhold, må gerne finde sig et andet sted at drive virksomhed.«

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper. I sin 1. maj-tale tager hun et opgør med både løntrykkende arbejdsgivere og EU-reglerne, som Enhedslisten mener medvirker til »social dumping«.

»I Danmark skal vi gå hele vejen for at beskytte vores arbejdsmarked mod social dumping. Også selv om det betyder et slagsmål med EU. Det tager vi gerne.«

»For om du kommer fra Polen eller Vejle, i Danmark kæmper vi for, at alle arbejder på samme vilkår. Ordentlige vilkår,« siger Pernille Skipper.

Hun mener, at det EU kalder fri bevægelighed i virkeligheden er frihed for virksomheder til at shoppe rundt efter den billigste arbejdskraft.

Partiet håber at kunne samle SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en offensiv mod det, Enhedslisten kalder social dumping.

Det er, når udenlandske arbejdstagere underbyder danske løn- og arbejdsvilkår.

For nylig præsenterede Socialdemokratiet et nyt principprogram, som for første gang adresserer problemet. Det momentum håber Enhedslisten at udnytte.

Første skridt er at pålægge trekløverregeringen at arbejde i EU for at få ændret EU-reglerne, så de enkelte lande kan kræve arbejdstilladelser for europæisk arbejdskraft.

Både Danmark og EU har love og regler, som har til formål at modvirke løntrykkeri.

Men de går ikke vidt nok, mener Enhedslisten.

»Vi ser gamle tiders forhold snige sig tilbage på mange områder. Gartneriansatte på Fyn bliver fyret efter flere år i firmaet. Og få dage efter går et vikarbureau i gang med udenlandske ansatte til 45 kroner i timen.«

»Firmaer, der bygger metro i København for danske skattekroner, får deres medarbejdere til at arbejde 55 timer om ugen, men betaler dem kun for 37. Og et ud af tre udenlandske firmaer har så dårligt arbejdsmiljø, at arbejdstilsynet lukker dem ned.«

»Men når mennesker arbejder i Danmark, mens de får løn og betaler skat som i et østeuropæisk land, så er der nogen, der scorer kassen. Og tro mig. Det er ikke den lettiske lastbilchauffør. Det er ikke den polske tømrer.«

»Bag enhver østarbejder står en arbejdsgiver,« siger Pernille Skipper.

Enhedslisten ønsker at indføre et krav om arbejdskontrakt på danske løn- og arbejdsvilkår samt krav om, at virksomheder fra andre EU-lande skal følge de samme love og regler som danske virksomheder.

Danske fagforeninger skal desuden have ret til at konflikte for at sikre, at de udenlandske virksomheder følger normale danske overenskomster.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.