Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skattesagen: Embedsmænd skal levere rygende pistoler

Vi kender dem ikke fra medierne, men det kan være dem, der torsdag leverer afgørende beviser for magtmisbrug under sagsbehandlingen af Thorning-parrets skattesag.

Skattesagskommissionen vil torsdag afhøre embedsmænd fra SKAT.
Skattesagskommissionen vil torsdag afhøre embedsmænd fra SKAT.

Skattesagen går torsdag ind i en afgørende fase, når de første embedsmænd afhøres af undersøgelseskommissionen i Søborg. To afdelingschefer og en tidligere specialkonsulent fra Skat København, der behandlede Thorning-parrets skattesag, skal i vidneskranken.

- Embedsmænd er spændende, fordi de jo i de fleste skandalesager, for eksempel Farumsagen og Tamilsagen, sidder med nøglen til at finde ud af, hvad der er sket. De har været med til de centrale møder med politikere og ledende embedsmænd, eller de har fået refereret, hvad andre kommer tilbage og fortæller fra møderne, siger lektor og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Det centrale møde i skattesagen blev afholdt under sagsbehandlingen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks private skattesag den 16. september 2010. Her beskyldes daværende departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, og ministerens daværende spindoktor, Peter Arnfeldt, for at "angribe" udfaldet af Skat Københavns afgørelse af sagen. På mødet spurgte selveste skatteminister Troels Lund Poulsen (V) ifølge skattesagens akter så detaljeret ind til Kinnocks sag, at det voldte topembedsmændene problemer at svare entydigt.

Torsdag skal afdelingsleder Inger Kirstine Sommer Hansen, afdelingsleder Hanne Dahl Kofoed og daværende specialkonsulent Søren Hansen - alle tre fra Skat København - fortælle, hvad de ved om sagsbehandlingen.

- Vi begynder i bunden af embedsmandspyramiden med de lavest placerede, og her bliver det interessant at høre, hvad de har set og hørt om de her møder, siger Roger Buch.

I Tamilsagen, der rullede fra 1986 til 1995, blev embedsmænd i Justitsministeriet af deres minister, Erik Ninn-Hansen, beordret til at gennemføre en ulovlig procedure for at stoppe sagsbehandlingen af opholdstilladelser for tamilske flygtninge fra Sri Lanka.

- Havde det ikke været for afhøringerne af embedsmænd i Tamilsagen, havde man aldrig fået afdækket den sag. Og det samme vil være gældende i skattesagen, hvor man jo ikke har fundet en rygende pistol i mails eller dokumenter. Den rygende pistol vil bestå i, at der er nogen, der har hørt eller set ting, siger Roger Buch.

Afhøringerne af embedsmændene fra Skat København begynder torsdag klokken 9.30 i de nedlagte retslokaler på Fremtidsvej 1 i Søborg.

Læs også: "Guide: Forstå skattesagen - det handler det om" (10 kr.)

Læs også: "Skat fjernede en fejl - Kinnock blev frikendt" (10 kr.).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.