Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skatteminister sår tvivl om kritik fra Rigsrevisionen

Skatteministeren anfægter en række af kritikpunkterne i Rigsrevisionen og Statsrevisorernes kritik af de fejlagtige ejendomsvurderinger. Statsrevisorerne svarer igen og beskylder ministeren for at bagatellisere problemet.

Rigsrevisionen og Statsrevisorerne har fuldstændig ret i, at kvaliteten af Skats offentlige vurderinger skal være meget bedre. Men Folketingets to kontrolinstanser er for harske i deres kritik på en række punkter.

Det mener skatteminister Jonas Dahl (SF), hvis svar på Rigsrevisionens kritiske beretning fra august 2013 blev offentliggjort mandag.

»Skatteministeren tager overordnet Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik til efterretning. Det fremgår af skatteministerens svar, at der dog er konklusioner og vurderinger i Rigsrevisionens beretning og i Statsrevisorernes bemærkninger, som Rigsrevisionens analysegrundlag ikke i tilstrækkelig grad giver belæg for,« oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeren peger på fire konkrete punkter, hvor han ikke synes, at analysegrundlaget var godt nok til at løfte pegefingeren i så høj grad, som Statsrevisorerne gjorde i august.

Det drejer sig blandt andet om Rigsrevisionens kritik af træfsikkerheden af Skats ejendomsvurderinger, hvor man påpegede, at »75 procent af parcelhusene enten har været overvurderede eller undervurderede i forhold til salgsprisen«.

Ifølge skatteministeren viser den manuelle gennemgang og frasortering dog, at det datagrundlag, som Rigsrevisionen havde til sin rådighed, og som Rigsrevisionens vurdering er baseret på, at det ikke er dækkende.

Hvis det ikke har været det, så er det Skatteministeriets egen skyld, da det ifølge Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), selv burde have gjort opmærksom på eventuelle huller i analysegrundlaget i høringsprocessen.

»Det falder tilbage på Skatteministeriet selv, og så burde de have leveret nogle flere og bedre oplysninger til Rigsrevisionen på det tidspunkt,« siger Peder Larsen og konstaterer:

»Og det har de undladt«.

Statsrevisorernes formand ser skatteministerens kritik af Rigsrevisionens beretning som et forsøg på at tale hele sagen ned.

»Man forsøger fra Skatteministeriets side at bagatellisere noget af det, der var fremme i beretningen i august måned,« siger Peder Larsen.

I sit svar til Statsrevisorerne påpeger Jonas Dahl desuden, at Skat ikke har brudt loven med de fejlbehæftede vurderinger, hvilket statens egen advokat, Kammeradvokaten, også har påpeget:

»Det er Kammeradvokatens samlede retlige vurdering, at det materiale, som han har fået forelagt, ikke giver grundlag for at anse Skats vurderinger af ejerboliger for at have været upræcise i en sådan grad, at Skats hidtidige fortolkning og forvaltning af vurderingssystemet falder uden for lovens rammer,« skriver skatteministeren.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der senest 1. juli 2014 skal komme med anbefalinger til, hvordan et nyt vurderingssystem kan etableres, men det er langt fra sikkert, at sagen som de forkerte ejendomsvurderinger slutter med det.

»Jeg er ikke sikker på, at sagen er lukket i den forstand, at vi afslutter den. Vi vil følge det med opmærksomhed i årene fremover,« siger Peder Larsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.