Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skattedirektør bag giftig dagbog afhøres i dag

Et centralt vidne i skattesagen afhøres torsdag af kommissionen. Skattedirektør Lisbeth Rasmussen er især kendt for sine belastende dagbogsnotater om Troels Lund Poulsen og Peter Loft.

Skattesagskommissionen har tidligere afhørt skatteminister Troels Lund Poulsen (V). I dag vil en højtplaceret embedsmand i Skat svare på, om Troels Lund Poulsen (V) og hans departementschef, Peter Loft, forsøgte at påvirke afgørelsen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag i sommeren 2010.
Skattesagskommissionen har tidligere afhørt skatteminister Troels Lund Poulsen (V). I dag vil en højtplaceret embedsmand i Skat svare på, om Troels Lund Poulsen (V) og hans departementschef, Peter Loft, forsøgte at påvirke afgørelsen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag i sommeren 2010.

Forsøgte daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans departementschef, Peter Loft, at påvirke afgørelsen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag i sommeren 2010? Det spørgsmål vil vi torsdag få en højtplaceret embedsmands svar på.

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen var chef for den gruppe sagsbehandlere i Skat København, der i sommeren 2010 blev sat til at behandle Thorning-parrets sag.

Det er hendes dagbogsnotater, der - sammen med skattedirektør Erling Andersens redegørelse fra december 2011 - afslører, at nøglemedarbejdere i Skat København oplevede et pres fra toppen af Skatteministeriet under sagsbehandlingen.

16. september 2010 konkluderede Skat København, at Stephen Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark i perioden 2007-2009. Den afgørelse blev ifølge Lisbeth Rasmussens dagbogsnotater »angrebet« af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans rådgiver, Peter Arnfeldt, og daværende departementschef Peter Loft på et møde i Skatteministeriet samme dag.

Det skete, selv om hverken skatteministeren eller departementet må blande sig i afgørelser af enkeltsager. Lisbeth Rasmussens dagbog kan altså være belastende for Troels Lund Poulsen, der under sin afhøring foran kommissionen i oktober blankt afviste at have blandet sig det mindste i sagsbehandlingen af Thorning-parrets skattesag.

Lisbeth Rasmussens dagbog blev i oktober lækket til BT, og den lækage har Skattesagskommissionen meldt til politiet. Ifølge BT slettede Lisbeth Rasmussen oprindeligt dagbogen, men politiet sporede den i en backup-fil, og den er nu en del af Skattesagskommissionens materiale. Teksten indeholder korte mødereferater og gengivelser af telefonsamtaler, som hun førte med sine nærmeste medarbejdere.

Skattesagskommissionen er nedsat for at undersøge både læk og magtmisbrug, og derfor er Lisbeth Rasmussens vidneudsagn specielt vigtigt.

Ved seneste afhøring af to embedsmænd i Skat København, Inger Kirstine Sommer Hansen og Hanne Dahl Kofod, kom det blandt andet frem, at Troels Lund Poulsen var »utilfreds« med skatteafgørelsen. Desuden fornemmede Sommer Hansen en vis indblanding udefra, som hun dog valgte at »holde sig i uvidenhed« om.

Ifølge lektor og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er det netop embedsmændenes vidneudsagn i skattesagen, der er mest interessante.

- Embedsmænd er spændende, fordi de jo i de fleste skandalesager, for eksempel Farumsagen og Tamilsagen, sidder med nøglen til at finde ud af, hvad der er sket. De har været med til de centrale møder med politikere og ledende embedsmænd, eller de har fået refereret, hvad andre kommer tilbage og fortæller fra møderne, siger Roger Buch.

Endnu en embedsmand fra Skat København skal afhøres torsdag. Det er specialkonsulent Gergana Trasborg, der blandt andet har ekspederet de aktindsigter, som BT søgte om at få udleveret i forbindelse med skattesagen.

Forvirret? Læs vores guide til skattesagen her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.