Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skatteafgørelse udløste bandeord i taxa med Peter Loft

Da departementschef Peter Loft fandt ud af, at hans afsnit ikke var med i afgørelsen af Thorning-parrets skattesag, blev han irriteret. Det fortæller en topembedsmand i Skatteministeriet.

Koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen fortalte onsdag 19. december under sin afhøring i Skattesagskommissionen onsdag, at det passede Peter Loft dårligt, at de fire linje ikke var kommet med i Thorning-parrets skatteafgørelse. Arkivfoto fra en audiens.
Koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen fortalte onsdag 19. december under sin afhøring i Skattesagskommissionen onsdag, at det passede Peter Loft dårligt, at de fire linje ikke var kommet med i Thorning-parrets skatteafgørelse. Arkivfoto fra en audiens.

16. september 2010 sad Skatteministeriets produktionsdirektør og koncerndirektør sammen med daværende departementschef Peter Loft i en taxa på vej fra lufthavnen.

Her så Loft for første gang Skat Københavns endelige afgørelse af Thorning-parrets skattesag og opdagede, at de fire linjer om parrets »familiemæssige forhold«, han ville have Skat til at tilføje, ikke var med.

Det fortalte koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen under sin afhøring i Skattesagskommissionen onsdag.

- Peter Loft var den, der åbnede kuverten og konstaterede, at de fire linjer ikke var der. Det giver anledning til en vis irritation. Jeg fangede, at problemet var, at der var lavet en aftale om, at de fire linjer skulle med. Det er mit klare indtryk, at både Loft og Normann (produktionsdirektør Steffen Normann Hansen, red.) delte en opfattelse af, at der var aftale, som ikke var blevet holdt, fortalte Jesper Skovhus Poulsen.

Det var første gang, at koncerndirektøren hørte om de famøse »fire linjer«, som spiller en betydelig rolle i udredningen af skattesagen, fordi de kan være et bevis på, at ministeriet forsøgte at påvirke Skat Københavns sagsbehandling. Ifølge skatteforvaltningsloven må hverken departementet eller ministeren blande sig i enkeltsager.

- Jeg mener, at der blev sagt »find lige ud af, hvad der er sket«. Jeg kan ikke huske bandeordet præcist. Så ringede Normann til Erling Andersen (øverste direktør i Skat København, red.), og resten af taxaturen gik med diskussionen om, hvorvidt man havde aftalt, at de skulle med. Normann fik den besked, at det skulle man ikke blande sig i. Det gav ikke anledning til, at irritationen blev mindre, sagde Jesper Skovhus Poulsen.

Tirsdag fortalte skattedirektør Erling Andersen kommissionen, at han fandt Peter Lofts tilføjelse overflødig.

- Her begyndte man at antyde noget med familiemæssige forhold om livsinteresser, som ikke har nogen betydning. Det handlede ikke mere om at få præciseret en afgørelse, det handlede om tilsvining af Thorning, sagde Andersen, der hentydede til rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel, selv om det ikke står direkte i de fire linjer.

Onsdag stillede kommissionens udspørger også spørgsmål til oprettelsen af den skattekonto, som i juni 2010 gjorde det muligt for skatteydere at indbetale ekstra skat.

- Beslutningen om at oprette kontoen blev truffet af ministeren, sagde Jesper Skovhus Poulsen, der blev bedt om at »sætte kontoen i værk« af Peter Loft.

Skattekontoen blev for alvor kendt, da Jan Kjærgaard fra Ekstra Bladet fortalte kommissionen, at han og ministerens spindoktor, Peter Arnfeldt, tænkte kontoen ind som en del af et »setup« mod daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal (SF).

Kontoen er blevet stærkt kritiseret, fordi den blev offentliggjort samtidig med, at medierne var begyndt at skrive om Thorning-familiens skatteforhold. Det var da også et »politisk træk« fra ministerens side, fortalte Jesper Skovhus Poulsen.

Skattesagskommissionen holder nu julepause indtil den 8. januar, hvor det endnu er uvist, hvem der skal i den varme stol.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.