Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF vil social dumping i luften til livs

Med fire konkrete forslag vil SF sætte en stopper for de discount-flyselskaber, som bevidst forringer løn- og arbejdsvilkår for de ansatte i luftfartsbranchen, fortæller formand Pia Olsen Dyhr.

Du kan blive fyret fra den ene dag til den anden, du får ikke løn ved sygdom og ferie, og når du bruger uforudset ventetid i lufthavnen, får du ikke lige så meget i løn, som når du er i luften.

Disse scenarier er hverdagskost for mange medarbejdere, der er ansat gennem vikarbureauer og på korte kontrakter i discount-flyselskaber som eksempelvis Ryanair.

Men det skal være slut, mener SF, der nu præsenterer fire konkrete forslag, som partiet mener, regeringen bør tage med til Bruxelles, når der senere på året skal forhandles om en ny luftfartspakke i EU.

»Vores store udfordring i øjeblikket er luftfartsbranchen. Det truer både sikkerheden og er et alvorligt pres på vores lønninger, hvis vi ikke sørger for at hindre social dumping i luften,« siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr (SF).

SF foreslår blandt andet, at minimum 75 procent af besætningen skal være direkte ansat af luftfartsselskaberne. Det skal sikre piloter og flyansatte mod dårlige arbejdsforhold og skabe en god sikkerhedskultur.

»Sådan er det allerede i dag på flymekanikerområdet, fordi man af sikkerhedsmæssige grunde ikke tør at have folk vikaransat, da man skal være sikker på, at flyet er i orden. Vi mener så, at man bør gå skridtet videre og sige, at det også skal gælde den øvrige besætning,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Det er vigtigt at vide, at piloterne i hvert fald ikke lader sig presse af, at de er vikaransatte,« tilføjer hun med henvisning til, at der er tilfælde, hvor piloter er nødt til at møde syge på arbejde, fordi de er bange for at miste deres job.

SF foreslår også at oprette en opsynsenhed, der skal holde øje med udviklingen i flysektoren, ligesom partiet vil afsætte flere midler til, at Trafikstyrelsen kan foretage mere grundige inspektioner af de udenlandske fly, der lander i danske lufthavne. Samtidig vil SF bekæmpe brugen af, at piloter og kabinepersonale bliver registreret som »falske selvstændige« - altså i princippet som deres eget enmandsfirma. Det er en metode, som nogle flyselskaber bruger, så de kan slippe for at udbetale eksempelvis feriepenge og løn under sygdom.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.