Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF vil sikre ophold til voldsramte kvinder

Udenlandske kvinder i voldelige parforhold kan få svært ved at leve op til det krav om integrationsvilje, som indgår i et nyt lovforslag. SF vil alligevel sikre dem ophold.

Et nyt lovforslag skal sikre opholdstilladelse til udenlandske kvinder i voldelige parforhold, men kun hvis kvinderne vil integrere sig i det danske samfund. SF vil tage hensyn til de tilfælde, hvor det voldelige parforhold har afholdt kvinden fra at integrere sig.

- Det er klart, at hvis man har været forhindret i at integrere sig, så vil der selvfølgelig indgå en vægtning. Hvis man for eksempel har været spærret inde og ikke har haft mulighed for at arbejde eller gå ud og deltage i sprogundervisning, så vil det indgå i en samlet vurdering af, om den enkelte kvinde skal have opholdstilladelse, siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Flere organisationer for voldsramte kvinder peger i onsdagens Politiken på, at mange af de udenlandske kvinder kan få svært ved at leve op til kravet om integrationsvilje, fordi man som voldsramt kvinde ofte lever isoleret fra omverdenen.

I dag er der en risiko for, at en udenlandsk kvinde fastholdes i et voldeligt parforhold, fordi hun er bange for at miste sin opholdstilladelse, hvis hun forlader sin voldelige mand, inden hun har opholdt sig lovligt i landet i mere end to år. Det er den regel, regeringen vil gøre op med i lovforslaget. Tilknytningskravet skal hindre misbrug, fortæller justitsminister Morten Bødskov (S).

- Værnet mod misbrug af ordningen er selvfølgelig, at man stadig skal have vist evne og vilje til at integrere sig. Det er balancen i den ændring, vi laver, siger han til Politiken.

Karina Lorentzen Dehnhardt har hevet fat i justitsministeren og spurgt ind til kravet.

- Jeg har spurgt ind til lige præcis det, fordi det var der, min bekymring lå. Men jeg har fået svar på, at det bliver vurderet grundigt i de enkelte kvinders tilfælde, og det er nok for mig, siger hun.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er skeptisk over for, om lovforslagets tilknytningskrav ender med at spænde ben for opholdstilladelsen for de voldsramte kvinder, der har svært ved at integrere sig.

- Idéen om at indrette systemet, så man ikke fastholder kvinder i voldelige ægteskaber, støtter vi, men vi er spændt på det nærmere indhold, for hvis etniske kvinder lever med en voldelig ægtemand, kan de have uhyre svært ved at leve op til kravet om integration, siger hun til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.