Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF vil have politiet til at behandle voldtægtsofre bedre

Højere straf for voldtægt er et vigtigt skridt, men det er ikke nok, siger SF og kalder Søren Pind i samråd.

Justitsminister Søren Pind skal redegøre for, hvilke konkrete initiativer han vil tage i brug for at sikre sig, at kulturen omkring voldtægt bliver ændret. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Justitsminister Søren Pind skal redegøre for, hvilke konkrete initiativer han vil tage i brug for at sikre sig, at kulturen omkring voldtægt bliver ændret. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Højere straffe er positivt, men det er lige så meget hele kulturen omkring voldtægt, og den oplevelse man som voldtægtsoffer får, når man møder politiet, der skal ændres på.

Det mener retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), der derfor har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd tirsdag.

- Jeg mangler nogle holdninger fra ministeren i forhold til, hvorfor der er så mange sager, der falder, siger hun.

Søren Pind har netop præsenteret en ny lovpakke, hvor straffen for voldtægt er blevet hævet fra 2,5 år til 3,5 år.

Derudover lægger han op til ændringer, der skal få flere til at anmelde overgreb og bringe flere sager for retten. Men Lisbeth Bech Poulsen savner at se nogle konkrete forslag på bordet.

- Retorikken er fin, men nu mangler vi at se, hvad han helt konkret vil gøre, og måske allerede har gjort, siger hun.

Ifølge retsordføreren møder ofrene spørgsmål som: "Hvad lavede du ude så sent om aftenen", "hvad havde du på af tøj", og "hvorfor tog du med ham hjem", når de møder politiet i forbindelse med en voldtægt.

Det er blandt andet den holdning, SF ønsker at gøre op med, så flere ofre føler sig trygge ved at anmelde.

- Jeg vil høre ministeren om, hvad det er for nogle forandringer, der skal ske ude i politikredsene. Og hvordan vi bedst sikrer, at vi får de ændringer, som, vi alle sammen er enige om, skal ske, siger Lisbeth Bech Poulsen.

SF foreslår selv, at der oprettes specialteams hos politiet.

- Vi skal have nogle specifikke teams i de store politikredse, så man har nogle folk, der ved præcist, hvordan man skal håndtere personer, der har været udsat for overfald, siger hun.

Derudover foreslår Lisbeth Bech Poulsen, at anmelderen hos politiet får mulighed for at blive interviewet af en person af samme køn.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.