Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF vil afskaffe karakterer i gymnasiet - EL er også klar

Karakterræs skal erstattes af en læringskultur i landets gymnasier, mener flere politikere.

ARKIVFOTO 2010 af matematikundervisning. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014)
ARKIVFOTO 2010 af matematikundervisning. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014)

Et for voldsomt fokus på karakterer spænder ben for læringen, mener Enhedslisten og SF, efter at en ny undersøgelse viser, at mange elever i gymnasiet bevidst undlader at række hånden op i timerne af frygt for fiasko.

SF melder sig parat til helt at afskaffe karakterer til gymnasieeleverne.

»Vi foreslår 14 konkrete punkter til, hvordan man kan stoppe karakterræset,« siger SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, i en skriftlig udtalelse.

»Blandt andet ved at fjerne karakterer på gymnasierne. Der er i forvejen flere gymnasier, der har haft forsøg med karakterløse klasser, og sådanne tanker ønsker vi at udbrede,« siger han.

Samtidig ønsker partiet at ændre systemerne for optagelse på universiteterne, så karaktersnittene ikke er altafgørende.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en undersøgelse fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), som er omtalt i Politiken tirsdag.

Undersøgelsen viser, at karakterer fylder så meget for gymnasieelever, at de holder sig tilbage fra at deltage i undervisningen af frygt for at sige noget forkert.

Enhedslistens gymnasieordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at undersøgelsens resultat er et tegn på, at karakterræset har taget fuldstændig overhånd. Partier melder sig derfor parat til at se på, hvorvidt karaktererne i gymnasiet skal droppes.

»Præstationskultur og konkurrence spænder tydeligvis ben for den videbegærlighed, nysgerrighed og læring, som vi alle ønsker skal fylde i gymnasiet. Vi bliver derfor nødt til at tage det her meget alvorligt,« skriver han i en mail til Ritzau.

Han peger på, at flere gymnasier allerede er i gang med forsøg med at droppe de løbende karakterer og i stedet gøre brug af evalueringer.

»Erfaringerne ser ud til at være rigtig gode, og derfor tager vi i Enhedslisten også et forslag med til de kommende gymnasiereformforhandlinger om, at det skal være muligt for skolerne undlade de løbende karakterer,« siger Jakob Sølvhøj.

Undersøgelsen bygger på spørgeskemaer, som er sendt ud til alle gymnasieelever, hvoraf 6490 gymnasieelever har deltaget.

Knap hver tredje elev svarer, at de er bange for række hånden op af frygt for at sige noget, der kan påvirke deres karakterer negativt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.