Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF udfordrer Vestager om »velfærdsturisme«

De Radikale har en urealistisk forestilling om velfærdssamfundets overlevelse, når de ikke mener, at der er et problem med såkaldt velfærdsturisme, mener SFs politiske ordfører.

Lisbeth Bech Poulsen, politisk ordfører (SF): Vi stiller os kritiske overfor, at der er kommet nogle domme, som i alt for vid udstrækning udvider rettighederne til folk, der ikke nødvendigvis er en del af det danske samfund.
Lisbeth Bech Poulsen, politisk ordfører (SF): Vi stiller os kritiske overfor, at der er kommet nogle domme, som i alt for vid udstrækning udvider rettighederne til folk, der ikke nødvendigvis er en del af det danske samfund.

SFs politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen går nu op imod de Radikale i debatten om såkaldt velfærdsturisme, hvor EU-borgere fra eksempelvis øst- og centrale europæiske lande rejser til Danmark under påskud af at være rejsende arbejdstagere, men ender med at leve af de høje danske velfærdsydelser.

Den radikale leder Margrethe Vestager afviste tidligere på ugen, at der er et problem med velfærdsturisme, fordi nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at andre EU-borgere ikke modtager ydelser i større omfang end borgere med dansk pas.

Men hun misforstår problemet, mener SF:

»Jeg synes, de Radikale har en urealistisk forestilling om, hvordan det danske velfærdssamfund kan bestå, hvis vi ikke kræver, at der er en rimelighed i forhold til, hvordan EU-borgere kan modtage danske velfærdsydelser. Vi stiller os kritiske overfor, at der er kommet nogle domme, som i alt for vid udstrækning udvider rettighederne til folk, der ikke nødvendigvis er en del af det danske samfund, men som kommer hertil og efter et par ugers arbejde har de adgang til velfærd,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Margrethe Vestager er i denne weekend vært ved det radikale nytårsstævne på Hotel Nyborg Strand, hvor hun duellerer om velfærdsturisme med DF-leder Kristian Thulesen Dahl. Op til mødet har hun i Berlingske afvist et krav fra blandt andre Venstre om, at regeringen undersøger omfanget af velfærdsturismen og laver et katalog over, hvilke værn man kan stille op mod velfærdsturisme indenfor EU-lovgivningen.

»Jeg synes bare, at der skal være et problem, før man går ind og ser på det konkrete og siger om noget skal fungerer anderledes,« som Margrethe Vestager har begrundet sin afvisning.

Men den argumentation giver ikke mening, mener SF:

»Vi har lidt svært ved at forstå, hvorfor de Radikale afviser at få mere viden på området. Det er rigtig nok, at tallene ikke viser, at der ikke er et problem med, at velfærdsydelserne bliver udnyttet lige nu. Men selvom der er lige så mange personer fra de østeuropæiske lande som danskere, der bruger disse ydelser, så er der altså sket en fordobling i absolutte tal, og det er et problem, hvis det fortsætter. Det handler ikke kun om misbrug, men vi stiller os kritisk over for uhensigtsmæssig brug af danske velfærdsydelser. Og hvis der er smuthuller, så skal de selvfølgelig lukkes,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der mener, at regeringen skal følge området nøje og gribe ind, hvis der sker en udvikling.

»Hvis man kommer til Danmark og arbejder, så skal man selvfølgelig have ret til nogle ting, men vi er nødt til at have en diskussion af, hvor grænsen skal gå,« forklarer hun.

Både Magrethe Vestager og den Radikale næstkommanderende i regeringen Morten Østergaard afviser at kommentere SFs kritik.

Ved det Radikale nytårsstævne i dag fastholdt Margrethe Vestager dog sit synspunkt:

»Jeg er benhård tilhænger af, at problemer skal løses, når de opstår. Og indtil der opstår nye problemer, så synes jeg, man skal løse dem, man har. I øjeblikket vil vi gerne se på beskæftigelsessystemet, se på vækst og produktivitet. Der er ikke tegn på, at vi har en trafik ind i Danmark for at blive forsøget. Hvis det skulle ske, så ser vi konkret på det,« siger Margrethe Vestager.

Men hvorfor ikke bare imødekomme de partier, der gerne vil have det undersøgt?

»Men hvorfor være angst og bange og se, om man kan finde problemer ude i fremtiden i stedet for at se, om man kan løse de ting, som er åbenlyse her og nu?« spørger Vestager.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.