Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF og EL undsiger regering i database-sag

SF og Enhedslisten vil have den omdiskuterede patientdatabase, DAMD, slettet. Støttepartierne fremsætter et ændringsforslag, som blå blok ventes at støtte.

Der tegner sig et flertal uden om regeringen i den langstrakte diskussion om patientdatabasen DAMD, der består af oplysninger indsamlet ulovligt.

Enhedslisten og SF har således valgt at fremsætte et ændringsforslag, der vil betyde, at ulovligt indsamlede personfølsomme sundhedsoplysninger ikke skal gemmes for eftertiden i Rigsarkivet.

Onsdag behandler Folketinget et lovforslag fra kulturminister Marianne Jelved (R) om de vilkår, som de ulovligt indsamlede sundhedsdata skal opbevares under i Rigsarkivet, og det er til det lovforslag, at SF og Enhedslisten har fremsat et ændringsforslag.

»Det er krænkende for den enkelte patient, som har delt fortrolige oplysninger med lægen, at disse oplysninger er blevet indsamlet ulovligt. Det tager vi meget alvorligt,« siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF)

DAMD indeholder fortrolige patientoplysninger fra millioner af danskere, der blev indhentet i en periode over otte år. Statens Serum Institut har erkendt, at databasen blev ulovligt indhentet, og oprindelig var det planen, at de ansvarlige for ulovlighederne, Region Syddanmark, ville slette databasen.

Men undervejs kom Rigsarkivet på banen og meddelte, at DAMD trods sit ulovlige ophav var »bevaringsværdig« og en »unik kilde« til, at eftertiden kan forstå de sygdomme, der plager vores tid.

Minister står fast

Det fik kulturminister Marianne Jelved (R) til at stå fast på, at hun som ansvarlig minister måtte sikre sig, at databasen blev arkiveret.

»Rigsarkivaren har meddelt mig, at det er historisk vigtigt materiale, og så har jeg kun en ting at gøre, og det er at sikre, at det kommer i Rigsarkivet,« sagde kulturministeren til Berlingske Nyhedsbureau 26. marts.

Samme dag havde blå blok fremsat et beslutningsforslag om at destruere databasen, og siden da har alle øjne været rettet mod Enhedslisten og SF, som dermed sidder med de afgørende stemmer, der kan afgøre, hvorvidt databasen skal arkiveres eller ej.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen (V), har læst SFs og Enhedslistens forslag, og han forventer, at blå blok vil kunne samle sig bag det.

»Det vigtigste er, at vi får slettet den database, og det er det, de foreslår. Derfor forventer jeg, at blå blok vil kunne samle sig det og lave et flertal uden om regeringen,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.