Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF: Nedslidte må ikke blive sorteper i spillet om pensionen

Folk med fysisk hårdt arbejde risikerer at betale en høj pris, hvis man hæver pensionsalderen, lyder advarslen fra både SF og FOA. Hvis den hæves, skal det være nemmere at få førtidspension, mener de.

Det er dem, der gennem et helt arbejdsliv har løftet, båret, slæbt og slidt, skraldemænd, murere, sosu-assistenter, der bliver de store tabere, hvis man hæver pensionsalderen.

Sådan lyder advarslen fra SF, hvor arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) anklager den radikale partileder, økonomi- og erhvervsminister Morten Østergaard (R), for at glemme de nedslidte, når ministeren taler for at hæve pensionsalderen.

»Sandheden er, at vi ikke alle sammen lever længere. Vi lever gennemsnitligt længere, men dem med lav indtægt, kort uddannelse og opslidende arbejde lever væsentlig kortere end de bedst stillede. Man kan ikke bare bede dem om at arbejde længere,« siger Eigil Andersen.

Hos FOA peger formand Dennis Kristensen ligeledes på gruppen med fysisk udfordrende jobs som de umiddelbare ofre, hvis pensionsalderen hæves. Han ser dog også udfordringer med øvelsen som sådan.

»Man skal fra politisk hold altid være forsigtig med at pille ved pensionen. Man skal huske, at der er rigtig mange mennesker, der har planlagt og indrettet sig efter udsigten til at skulle på pension på et bestemt tidspunkt. Det kan man ikke bare lige rokke ved,« siger Dennis Kristensen.

SFs Eigil Andersen anerkender, at der kan være behov for at hæve pensionsalderen, men han henstiller dog på det kraftigste til, at man fra politisk hold ændrer vilkårene for de fysisk nedslidte.

»Man bliver nødt til at åbne nogen muligheder for dem, der har haft et hårdt arbejde. Akademikerarbejdet er altså det samme som at arbejde som murer eller tømrer, hvor din krop bliver belastet på en hel anden måde. Vi kan ikke være bekendt at tvinge den gruppe til at stå uden indtægter, når de bliver ældre, så må vi som minimum sikre, at det bliver nemmere at få førtidspension,« siger Eigil Andersen.

Dennis Kristensen savner også det budskab i Morten Østergaards udmeldinger.

»Når man foreslår at hæve pensionen, forstår jeg ikke, at man samtidig åbner for, at det skal være nemmere at trække sig tilbage, hvis man er nedslidt. Det virker usympatisk,« siger FOA-formanden.

Det er allerede vedtaget, at pensionsalderen vil stige fra 65 til 67 år i 2027.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.