Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF kræver særligt mærke for hormonforstyrrende stoffer

Der er behov for en mærkningsordning for produkter med hormonforstyrrende stoffer, fastslår SF, efter ny forskning viser, at visse stoffer giver 16 gange større risiko for abort.

Vi kender astma- og allergimærket og svanemærket, og nu er det på tide at indføre et tredje mærke, som kan vise produkters indhold af hormonforstyrrende stoffer.

Det foreslår SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), efter ny forskning fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte viser, at kemikalier i for eksempel madpapir og løbetøj kan øge risikoen for spontan abort hos gravide kvinder.

»Resultaterne er alarmerende. Vi bør få gang i en mærkningsordning for produkter med hormonforstyrrende stoffer, så man som forbruger - og særligt som gravid - nemt kan styre udenom produkter, der forstyrrer hormonbalancen,« siger SF-formanden.

I forskningsprojektet har forskere taget blodprøver på i alt 392 gravide kvinder til første svangerskabskontrol i uge 10-12 og målt niveauet af fluorerede stoffer i blodet. 56 af de testede kvinder med høje niveauer af stofferne i blodet aborterede efterfølgende.

Mærkeordningen skal ifølge Pia Olsen Dyhr forhindre, at gravide kommer i kontakt med stofferne, og være gældende, indtil stofferne helt forbydes fra EUs side. Sidstnævnte er ifølge partiformanden dog altafgørende:

»Det er ikke første gang, vi hører om hormonforstyrrende stoffer, og at de kan forhindre os I at få børn. Men nu viser det, at kvinder decideret mister børn på baggrund af dem, og det viser, at vi er nødt til at handle. De hormonforstyrrende stoffer hører slet ikke hjemme i madpapir eller legetøj,« siger hun og fastslår:

»Vi skal have stofferne forbudt så hurtigt som muligt, men vi skal også finde en løsning, indtil vi får et europæisk forbud.«

SF har derfor lanceret et udspil med tre indsatspunkter, som handler om at få stofferne udfaset gennem EU, at få indført mærkeordningen og få afgift på de stoffer, der forstyrrer hormonbalancen.

Partiformanden understreger, at hun vil kontakte miljøminister Kirsten Brosbøl (S):

»Vi vil ikke have, at man bare sidder på hænderne i Miljøministeriet. Man skal i gang med at handle - både i Danmark og i EU. Vi har alt for længe hørt farlige historier om hormonforstyrrende stoffer, så der skal mere til end bare snak,« siger Pia Olsen Dyhr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.