Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF har tillid til dansk tolke-afvisning

Regeringspartiet stoler på, at det beror på en grundig vurdering, når der ikke bliver tilbudt asyl til afghanske tolke.

 ARKIVFOTO
 ARKIVFOTO

SF bakker fuldt op om forsvarsministeren, når han siger, at de afghanske tolke ikke skal tilbydes asyl i Danmark.

»Forsvaret har vurderet, at der ikke er belæg for det i den givne situation. Og jeg har tillid til, at forsvaret har truffet en kvalificeret vurdering,« siger forsvarsordfører Jonas Dahl (SF).

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) begrunder blandt andet beslutningen med, at risikoen for hævnangreb ikke er så stor, da tolkene rekrutteres i områder uden for Helmand-provinsen, hvor Taleban ikke er så dominerende. FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, vurderer dog, at alle personer, der antages at arbejde for den internationale styrke i Afghanistan, risikerer hævnangreb.

Men Jonas Dahl afviser, at Danmark vender det blinde øje til den vurdering.

»Afghanistan er et meget stort land og udgør nogle meget forskellige både geografiske og befolkningsmæssige grupperinger. Og jeg har tillid til, at forsvaret har undersøgt både det ene og andet scenario og truffet beslutningen ud fra en faglig vurdering,« siger forsvarsordføreren.

Af samme årsag mener forsvarsordføreren ikke, at man kan sammenligne situationen med den i Irak, hvor en række irakiske tolke, der hjalp de danske tropper, fik tilbudt asyl i Danmark.

SF-politikeren anerkender, at Danmark har et ansvar for de folk, der har hjulpet de danske tropper i Afghanistan.

»Der er en vis forpligtigelse, og det har man også taget hensyn til i de kontrakter, der er indgået med de private firmaer, der har leveret tolkene,« siger Jonas Dahl.

Der er bred politisk opbakning til forsvarsministerens beslutning om ikke at tilbyde de afghanske tolke asyl, men Enhedslisten undrer sig over beslutningen og har kaldt ministeren i samråd for at få forklaret, hvorfor Danmark ikke tilbyder beskyttelse, når for eksempel USA gør det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks