Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF har mistet hver 10. byrådspolitiker

Siden kommunalvalget i 2009 har en ud af 10 kommunale SFere forladt partiet. Det er ikke normalt, konstaterer en professor i statskundskab.

ARKIVFOTO af SFs tidligere formand Villy Søvndal og nuværende formand Annette Vilhelmsen. Siden kommunalvalget har SF mistet 39 byrådsmedlemmer - 21 af dem alene i 2012.
ARKIVFOTO af SFs tidligere formand Villy Søvndal og nuværende formand Annette Vilhelmsen. Siden kommunalvalget har SF mistet 39 byrådsmedlemmer - 21 af dem alene i 2012.

Der er blevet tyndet ud blandt SFerne i landets byråd og kommunalbestyrelser siden valget i 2009. En opgørelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner viser, at partiet har mistet hver tiende lokalpolitiker.

Tiden har været særdeles turbulent for SF, der er blevet regeringsparti og har gennemgået en bitter fløjstrid, men ifølge magasinet er det kun hver fjerde frafaldne SFer, der peger på uenighed med den landspolitiske linje som forklaring på bruddet.

Det kommer ikke bag på Jørgen Elklit, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det er ikke normalt at miste så mange byrådsmedlemmer, som SF har gjort, men det er for simpelt at sige, at folk flygter, fordi det går dårligt for partiet. Der kan være både politiske og personlige årsager, siger han til Danske Kommuner.

- Det handler formentlig om, at folk undervurderer arbejdspresset, og der opstår personlige konflikter i gruppen om, hvor man egentlig står politisk, og hvem man vil samarbejde med, forklarer professoren.

I alt har SF mistet 39 byrådsmedlemmer - 21 af dem alene i 2012. Flertallet er løsgængere, mens 12 er blevet socialdemokrater. Til gengæld har fem byrådspolitikere sluttet sig til SF fra andre partier.

Trods det store frafald og de dårlige meningsmålinger er næstformand Mette Touborg optimistisk forud for kommunalvalget i november.

– Det vil hjælpe, hvis vi kommer til at ligge højere i meningsmålingerne, men vi har haft tre år til at fremlægge politiske visioner og idéer i kommunerne. Det tror jeg, borgerne vil kvittere for, uanset hvad de ville stemme landspolitisk, siger Mette Touborg til nyhedsmagasinet.

SF fik 7,1 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2009.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.