Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF erkender asylfejl: Vi overså at nødbremse rammer børn

Nødbremsen skal ikke bruges til at forhindre børn i at søge asyl i Danmark, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, erkender, at man ikke gjorde hjemmearbejdet godt nok på regeringens lovforslag om at indføre en nødbremse for asylansøgere. Den skal kunne aktiveres, hvis asylsystemet i EU bryder sammen. Scanpix/Mads Joakim Rimer Rasmussen
SFs formand, Pia Olsen Dyhr, erkender, at man ikke gjorde hjemmearbejdet godt nok på regeringens lovforslag om at indføre en nødbremse for asylansøgere. Den skal kunne aktiveres, hvis asylsystemet i EU bryder sammen. Scanpix/Mads Joakim Rimer Rasmussen

Odense. Er SF gået for langt til højre i udlændingepolitikken?

Det spørgsmål truer med at forstyrre SF-toppens ønske om et roligt landsmøde i Odense i denne weekend.

SF-formand Pia Olsen Dyhr forsøger dog allerede i sin åbningstale til baglandet at tage luft ud af oprørske SF'eres talelyst.

Det skete med en usædvanlig erkendelse af, at SF ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok.

Man har ganske enkelt ikke sat sig ordentligt ind i udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag om at indføre en såkaldt nødbremse. Det førte til, at SF først sagde ja og siden nej til forslaget i sin nuværende form:

- Her gjorde vi ikke vores forarbejde godt nok. Og det skal jeg være den første til at beklage, siger Pia Olsen Dyhr til de 450 deltagere i landsmødet.

Nødbremsen skal give politikerne på Christiansborg mulighed for at lukke Danmarks grænser, hvis asylsystemet i Europa bryder sammen.

SF har været tilhænger af nødbremsen, fordi man mener, at der er grænser for, hvor stort et antal flygtninge Danmark kan tage. Kommer der for mange, kan de ikke integreres ordentligt, lyder SF-linjen.

Nødbremsen skulle hjælpe med at holde antallet på et overkommeligt niveau i ekstraordinære situationer. Derfor var SF klar til at stemme for.

Men da Inger Støjberg gjorde klart, at nødbremsen ikke alene skal stoppe voksne asylansøgere, men også uledsagede børn, skabte det uro internt i SF.

Tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic meldte sig torsdag ud i protest mod "højredrejningen" i partiet. SF har mistet sit kompas og løber i hælene på Socialdemokratiets udlændingestramninger, lød afskedssalutten.

SF's beslutning om at sige nej til forslaget, medmindre børns tarv vægtes højere, fik ikke den tidligere SF-profil til at ændre holdning.

Hvis Danmark indførte nødbremsen, ville det reelt betyde, at flygtninge- og migranter ville blive henvist til at søge asyl i Tyskland i stedet. Det vil ske med begrundelsen, at Tyskland er et sikkert land.

Pia Olsen Dyhr siger dog nu, at det ikke er nok til at sikre asylansøgende børns tarv:

- Vi lyttede til mange af jer. Vi lyttede til Inger Støjberg. Og så blev det helt klart, at vi ikke kan garantere, at børn ikke blev kastebold mellem Tyskland og Danmark.

- Det kan vi selvfølgelig på ingen måde leve med. Derfor håber jeg da også meget på, at de andre partier vil flytte sig i lovbehandlingen. Så vi kan slå helt fast, at børn undtages fra reglerne.

- Sker det ikke, kære venner, så stemmer SF selvfølgelig nej. Sådan er det, siger Pia Olsen Dyhr, der fik en klapsalve fra salen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.