Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF: Dødsstød til whistleblowerordning er gift for demokratiet

Regeringen bør trodse ekspertudvalgs anbefalinger og sikre offentligt ansatte fuld ytringsfrihed, lyder det fra SFs retsordfører. Partiet er klar til at tage sagen op i Folketinget.

Det et stort demokratisk problem, hvis regeringen lægger den såkaldte whistleblowerordning for offentligt ansatte i graven.

Sådan siger det fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF), efter Berlingske kan berette, at regeringens eget ekspertudvalg fraråder at indføre ordningen.

»Det er gift for demokratiet, hvis folk i den offentlige sektor holder sig tilbage med at bruge deres ytringsfrihed, for det er nødvendigt at kende konsekvenserne af politiske prioriteringer. Derfor har vi voldsomt behov for at beskytte offentligt ansatte mod en fyring eller en degradering, når de fortæller om kritisable forhold på deres arbejdsplads,« siger hun.

For tre år siden slog den nyvalgte regering på tromme for større ytringsfrihed for de ansatte i regioner, kommuner og stat, men det advarer ekspertudvalget altså mod.

I en rapport, som regeringen ikke har ønsket at offentliggøre endnu, men som Berlingske kender indholdet af, fraråder udvalget, at man ved lov pålægger offentlige myndigheder at oprette et uafhængigt nævn, som offentligt ansatte anonymt kan informere om problematiske eller ligefrem ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fortæller til Berlingske, at hun lytter til udvalgets anbefalinger, men hun kommer også lægge ører til skarp kritik fra SF, hvis regeringen skrinlægger ordningen, forsikrer Karina Lorentzen.

»Før valget var vi enige i rød blok om, at der var et stort behov her. I SF står vi ved, at, at der skal lovændringer til - vi ønsker stadig et nævn og et værn mod fyring, og vi er parate til at teste regeringen på det her i folketingssalen,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.