Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF: Dansk udviklingsbistand er uundværlig

Venstre tager fejl, når partiet siger, at årtiers dansk udviklingsbistand er blevet spildt. Sådan lyder det fra SF, der er klar til at øge det danske bidrag.

Det ville klæde Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), at være mere klar i spyttet om fakta, når han siger, at årtiers dansk udviklingsbistand har været penge ud af vinduet i nogle lande.

Sådan siger SFs udviklingsordfører, Trine Mach (SF), der mener, at fejlslagne projekter er uundgåelige inden for udviklingsarbejdet. Hun peger på, at den internationale organisation for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) giver Danmark topkarakter, når det kommer til udførelsen af humanitære bidrag.

»Det undrer mig, at Venstre kan slå fast, at en del af udviklingsbistanden bliver spildt. Jeg godt tænke mig at vide, hvor Venstre har det fra, for Danmark får rigtig høje karakterer, når vi evalueres af OECD,« siger Trine Mach.

»Dansk udviklingsbistand er i verdensklasse og kan ikke undværes. Det er klart, at der er ting, der ikke lykkes på projektniveau, men på den helt overordnede bane ligger vi i verdensklassen ifølge internationale iagttagere,« siger hun.

SF-ordføreren påpeger, at Venstre tidligere har talt for at tage de svære kampe inden for udviklingsbistanden.

»Hvis man vil bekæmpe global fattigdom og være i lande med meget fattige befolkningsgrupper og uden statsapparat, må man se i øjnene, at det hele ikke altid lykkes. Men det er der, vi er nødt til at være. Da Søren Pind (V) var udviklingsminister, var han fortaler for, at Danmark skulle være, hvor det var svært, og det er jeg helt enig med ham i. Man kan ikke have nultolerance over for fejl, når man diskuterer udviklingsbistand,« siger Trine Mach.

Besparelsen på 2,5 milliarder kroner, som Venstre taler om, svarer til, at det danske bidrag til udviklingsbistanden kommer til at ligge på 0,7 procent af bruttonationalproduktet (BNP). I dag er støtten cirka 0,87 procent af BNP.

Hvis det står til SF, skal støtten til ulandende hæves hurtigst muligt.

»Jeg er ikke overrasket over, Venstre vil skære i støtten til bekæmpelsen af den globale fattigdom, men vi er lodret uenige i det synspunkt. SF vil sikre, at Danmark inden for en årrække kommer tilbage og giver en procent af BNP til udviklingsbistand. Og fokus skal klart være på bekæmpelse af fattigdom og social ulighed,« siger Trine Mach.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.