Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF-borgmestre peger på Olsen Dyhr som partiformand

En række af SFs toneangivende borgmestre og kommunale profiler vil have Pia Olsen Dyhr som ny formand for SF.

Toneangivende SF-borgmestre peger nu på Pia Olsen Dyhr som ny partiformand.
Toneangivende SF-borgmestre peger nu på Pia Olsen Dyhr som ny partiformand.

Formandsopgøret i SF går nu ind i en ny fase.

Indtil nu har kun et absolut fåtal af SFs profiler talt åbent om, hvem de mener bør blive det kriseramte partis næste formand, men nu går flere af SFs borgmestre og toneangivende kommunale profiler åbent ud og opfordrer Pia Olsen Dyhr til at stille op som formand.

En af dem er sundheds- og omsorgsborgmester og politisk leder af SF i København Ninna Thomsen.

»For mig at se er hun den eneste, der kan tegne en klar linje. Hun er skarp retorisk, hun kan lægge en strategi, har den nødvendige konsistens, og så tør hun være leder. Jeg mener, at SF har behov for en, der tør være leder. Det er det, SF har brug for,« siger Ninna Thomsen.

Indtil videre er både Pia Olsen Dyhr og tidligere skatteminister Jonas Dahl gået i tænkeboks om deres fremtid, mens også partiets venstrefløj med blandt andre Trine Pertou Mach overvejer sit næste skridt, efter at afgående næstformand i SF Peter Westermann i går valgte helt at trække sig fra politik.

Trods sin klare støtte til Pia Olsen Dyhr håber Ninna Thomsen på endnu et kampvalg om formandsposten i SF. Hun opfordrer direkte Trine Pertou Mach, der var blandt bannerførerne i oprøret mod regeringslinjen i den omstridte DONG-sag, til at stille op.

»Jeg håber, at vi kan få en afklaring, for jeg tror, at formanden har brug for et klart mandat. Om jeg kunne finde på at stemme på Trine Pertou Mach? Aldrig i livet,« siger Ninna Thomsen.

Den nu afgående næstformand for SF og borgmester i Lejre, Mette Touborg, mener, at det er helt afgørende for SFs fremtid, at partiet får en formand med stor politisk erfaring.

»Der er ikke nogen tvivl om, at jeg synes, Pia Olsen Dyhr ville være et godt bud som ny formand,« siger Mette Touborg og fortsætter:

»Det kræver en erfaren politiker at være formand for SF. Helst en der har lange rødder i partiet og kender SFs politik igennem årene og den udvikling, SF har været igennem. En der kan stå fast og alligevel ikke står så fast, at man ikke lytter.«

Pia Olsen Dyhr kan gå forrest

Brian Dybbro, der er første viceborgmester for SF i Odense, understreger, at det for ham er vigtigt, at SF ikke ender som Enhedslisten, der står for stejlt på idealerne og derfor ikke formår at komme ind og være med, hvor man får indflydelse.

»Vi skal op på hesten igen og på med arbejdshandskerne. Vi har brug for en stærk, politisk leder, der kan genrejse SF, og der mener jeg, at Pia Olsen Dyhr kan gå forrest,« siger han.

Den tidligere SF-borgmester i Syddjurs Kirstine Bille vil se hele feltet, før hun beslutter sig, men er enig i, at Pia Olsen Dyhr er dygtig og »et rigtigt godt bud« på en ny formand for partiet:

»Det fremgår jo med al tydelighed i det forløb, der har været, at der er nogen, der synes, at bannerføring er vigtigere end indflydelse. Den nye formands vigtigste opgave bliver at overbevise partiet om, at det er vigtigt at vi bruger vores SF-stemmer til at ændre Danmark.«

Formandskamp bydes velkommen

Pia Olsen Dyhr brugte i går dagen på at overdrage Transportministeriet til Socialdemokraternes Magnus Heunicke. Hvis hun skal stå i spidsen for SF, så skal særligt partiets bagland være klar til at søge indflydelse i en regering, understreger hun. Hun brugte samtidig anledningen til at lange ud efter den nye SR-regering:

»Socialdemokraterne og Radikale Venstre vil føre en politik baseret på en økonomisk politik, hvor de ligger tættere på hinanden, end SF gør. Når man kigger på det økonomiudvalg, der er nedsat, og at Henrik Sass skal være den mest venstreorienterede minister i den forsamling, tyder meget på, at det ikke er SF-politik, der bliver ført i det rum.«

Når Pia Olsen Dyhr endnu ikke har meldt sit formandskandidatur, skyldes det ifølge flere SF-kilder, Berlingske har været i kontakt med, at tidligere SF-skatteminister Jonas Dahl også betragtes som et varmt emne. De to tidligere SF-ministre repræsenterer langt hen ad vejen samme fløj i SF og forventes derfor ikke stille op mod hinanden. På spørgsmålet om Pia Olsen Dyhr vil bakke op om Jonas Dahl som formand, svarer hun:

»Jonas Dahl vil være et glimrende bud på en formand. Det er noget, som jeg diskuterer med Jonas, for vi er begge interesserede i, at det her parti kommer videre sammen,« siger Pia Olsen Dyhr.

Jonas Dahl lægger ikke skjul på sin skuffelse over den fløj i partiet, der krævede SF ud af regering. Han hilser en formandskamp velkommen, men forklarer til Berlingske, at han stadig overvejer sine muligheder som kandidat.

I morgen mødes SFs folketingsgruppe til deres første gruppemøde, siden Annette Vilhelmsen i sidste uge trak sig som formand og trak partiet ud af regeringen. På mødet skal man blandt andet diskutere, hvem der skal bestride ledende poster i partiet. Det gælder blandt andet posten som ny politisk ordfører og gruppeformand.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.